Акулата бозайник ли е или риба?

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Смята се, че първите видове акули са се появили на планетата преди 400 милиона години и оттогава те се разнообразяват. Познати са почти половин хиляда различни видове акули . Въпреки голямата древност на видовете акули, все още се обсъжда един от най-съмнителните въпроси относно морето: акула бозайник ли е или е риба? В момента има много защитници на двете позиции. Съществува и неутрална позиция, която гарантира, че не е нито едното, нито другото.

Ще решим този въпрос, който заинтригува човечеството от незапомнени времена. За да постигнем това, ще представим различните характеристики на този особен вид.

Акулата бозайник ли е?

Една от основните характеристики на бозайниците е, че те раждат малките си . Освен това те имат млечни жлези, с които ще хранят малките през първия етап от живота си. Тази последна точка е от съществено значение, тъй като терминът „бозайник“ идва от „млечни жлези“.

Това объркване се е случило и с китоподобни, като делфини или китове. Голямата липса на осведоменост за океана в миналото доведе до това, че като цяло всички водни същества бяха класифицирани като риби. С развитието на науката и разширяването на знанията започнахме да правим разграничения между морските видове . Въпреки че объркването е причинено от факта, че китоподобните имат перки и живеят под вода, те са били считани за бозайници и изгонени от категорията на рибите.

Но какво се случва в случая с акулите? Няма ли акули, които могат да раждат? Има ли разлики между акула и бозайник като китоподобни?

Размножаването на акулите подобно ли е на това при бозайниците?

Акулите са очарователни същества с много особености. Една от тези характеристики, която ги прави толкова специални, е начините, по които могат да се възпроизвеждат. Методите за размножаване на акули варират в зависимост от въпросния вид . Както казахме, бяха открити около 500 различни вида акули.

Въпреки съществуването на толкова много видове, всички те имат едно общо нещо по отношение на размножаването: оплождането се извършва вътрешно . Мъжките имат орган, наречен крилоног, който служи за оплождане на женската.

По време на бременността възникват разликите между различните видове. Акулите могат да бъдат:

Яйценосещи

Около 30% от видовете акули са снасят яйца. След чифтосването женската снася яйцата си в безопасни зони като скали или водорасли. Ембрионите продължават процеса на развитие вътре в яйцата, като се хранят с жълтъка. Видовете яйценосни акули са например зебра акула, кошар, акула на рогата акула.

Живородни

Това е методът на размножаване за акули, който най-много прилича на този, използван от бозайниците. Женските раждат напълно развити и живи малки . Веществата, които хранят ембриона, идват директно до майката, чрез пъпна връв. Най-голямата разлика е, че след като моментът на раждането настъпи, малкият е независим от майка си . Акулите нямат млечни жлези, което означава, че малките трябва да търсят собствената си храна, след като напуснат утробата на майка си. Това е основната причина, поради която акулата не може да бъде бозайник. Пример за това е лимоновата акула.

Ововивиращи

Най-често срещаните методи за размножаване сред акулите. По този начин яйцата се излюпват вътре в утробата на женската, в яйцепровода . За разлика от живородения метод, женската не осигурява пряко храна на потомството си, но се храни с яйцата на жълтъчната торбичка и течностите от стените на утробата. Напълно развитите малки се изхвърлят от утробата. При някои видове, като бялата акула, състезанието за оцеляване започва преди раждането . Тогава възниква вътрематочен канибализъм или оофагия . Това се случва, когато потомството се храни със своите сънародници, още в утробата на майката, и те избират индивидите, които са най-добре подготвени да се родят.

Странен случай

Случай, който изуми научната общност, се случи в аквариума Reef HQ в град Таунсвил, Австралия. През 2017 г. зебра акула е родила безполово , чрез партеногенеза, три години след като е била отделена от мъжа. По този начин това стана първият случай на акула, която успя да се размножи по сексуален и безполов начин . Това може да се случи при някои видове, когато живеят през езерен период от време в плен, в преследване на оцеляването на вида.

Акула бозайник ли е или риба?

Тъй като водните бозайници бяха разграничени от рибите, много хора погрешно вярват, че акулата е бозайник. Това се дължи на очевидното физическо сходство между акули и делфини . Но както вече казахме, това е грешка .

Основната характеристика, която отличава бозайниците от всички останали видове на планетата, е, че бозайниците сучат малките си. Това не се случва в случая с акулата. Когато се раждат, акулите са напълно независими от майката . Независимо дали чрез яйценосна, живородна или яйцеживородна бременност, бебешките акули имат ловен инстинкт и не е необходимо да бъдат хранени. Което го прави едно от най-опасните животни в света .

Друг важен фактор за тяхната диференциация е, че бозайниците са топлокръвни животни и имат дихателна система с бели дробове . В случай на риба , в която включваме акули, дихателната система е изградена от хрилете и кръвта на тези животни е студена . Студенокръвните животни са чувствителни към промените в температурите с променящите се условия на околната среда. Междувременно топлата кръв на бозайниците им позволява да поддържат постоянна телесна температура.

И накрая, бозайниците също регулират телесната си температура благодарение на косата, с която се предпазват на повърхността на кожата си. Акулите имат люспи, които им помагат да плуват.

Заключение: Акулата не е бозайник, а риба

Както обяснихме, акулите не са бозайници . Акулата е хрущялна риба. Скелетът на акулите не се състои от кости, а от хрущял. Някои видове акули могат да раждат малките си, но фактът, че не могат да ги сучат, ги дисквалифицира като бозайници . Акулите имат повече прилики с рибите, отколкото с бозайниците.

Статията е публикувана за първи път на български от ribari.eu

Гмурни се

Присъедини се към българските рибари и започни своето риболовно пътуване днес.

Обещаваме, че никога няма да изпращаме спам!

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *