Готвят забрана за трофейни риби

Автор: | Публикувано в Без карегория, Важни новини 6 Comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Опазването на трофеите

Риболовен клуб „БАЛКАНКА“ са поели инициативата за законова променя, която да регламентира опазването на трофеите от стопански значимите видове в дивите водоеми на България – сом, шаран, бяла риба, щука, распер и балканска / македонска / черноморска пъстърва и бял амур!

По техни думи, освен въвеждането на по-големи минимални размери от сегашните в ЗРА, според тях е нужно да се въведат и максимални, над които да не може да се задържа риба – с цел опазване на трофейните риби, които осмислят престоя на водоема и хобито им.

Тази идея вече на няколко пъти бе предложена на Министерство на земеделието, храните и горите, но за щастие, министерството продължава да отказва законовото й въвеждане. В момента е задвижена петиция! Но преди да я подкрепите първосигнално, прочете внимателно долните редове и ще разберете, защо това не е начина за опазване на трофейните риби в дивите водоеми на България.

На пръв прочит всичко звучи ок, но на втори си даваме сметка, че подобна безумна мярка може да доведе до еко катастрофа и намаляване на рибната популация и дори изчезване на дадени видове.

Трофейните риби са чудесни като обект за риболов, но са лош генетичен материал. Хайверът и семенната течност на тези риби е с ниско качество. Хайверът, който хвърлят е много, но от тях се излюпва много малък или дори никакъв брой малки рибки. Например един 3 килограмов шаран, , ще даде далеч по-голямо и здраво потомство отколкото трофейният 15-20 килограмов мустакат исполин.

Трофейните риби са големи и имат нужда от много храна. Те директно конкурират полово годните риби за храна и територия. Ако включим в уравнението трофейните хищни риби, сметката съвсем не излиза.

Хвани – Пусни

Инициативата за опазването на трофеите е подкрепена от Сдружение Олимпик 2002 – Опазване и Зарибяване. Олимпийците вече успяха да извоюват налагането на режим „Хвани – Пусни“ в редица пъстървови реки. Ние също подкрепяме риболова в режим „Хвани – Пусни“, но това да бъде личен избор. Удоволствието от пуснатата риба не е същото, когато си задължен. Ограничението на рибарите за достъп до прясна риба е противоконституционно и обезмисля първоначалната идеята на риболова като цяло.

яз. Копринка и яз. Мандра с нов собственик

Всичко това се случва на фона на абдикиралата държавна институция ИАРА и взимането на Яз. Копринка и яз. Мандра. За срок от 5 години сдружение с нестопанска – „Централна Рибно-Опазваща Организация“ ще определя собствени правила и такси за риболов. Новите правила на яз. Копринка, за които местното ЦРОО ще следи са вече факт, вижте ги тук.

Къде е проблемът

В никакъв случай не умаловажаваме труда и старанието на нито един риболовен клуб или сдружение. Напротив. Всички цитирани по-горе организации са вложили неимоверни усилия, време и лични средства. Те направиха много и продължават да допринасят за развитието на риболова в България, въпреки трудностите и нулевата подкрепа от страна на държавата и отговорните институции. Проблемът не е в риболовните клубове, нито в сдруженията.

МЗХГ и подчинените му държавни институции не изпълняват служебните си задължения. Налага се доброволчески организации да вършат работата на ИАРА. Липсва контрол и желание от страна на ИАРА и МЗХГ да се справят с браконерите. Тук е важно да уточним, че говорим за истинските, ненаказаните браконери, които пускат мрежи със знанието на държавните служители и под закрилата на висшестоящи чиновници. Тези, които разпъват километри мрежи всяка вечер и ги вадят всяка сутрин, пълни с риба. За браконерите с електрически уреди за риболов, които заличиха трофейните риби по българските реки. За професионалните бракониери, които ловят, за да продават и са превърнали браконерството в печеливш бизнес.

Ограничаване на правата на българските рибари

Имаме достатъчно закони за контрол и превенция на рибните ресурси. Липсва прилагане и контрол. Няма никаква нужда от допълнителни ограничения и рестрикции за българските рибари. Ние, българските рибари, имаме право да ловим на диви водоеми, да задържим и изядем част улова, съгласно определените норми, и си искаме правото да задържим трофея, ако пожелаем.

да задържим и изядем част улова

Българските рибари не сме виновни за влошената риболовна обстановка.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели! Гласувай в анкетата и напиши мнението си в коментарите. Ако имаш какво да кажеш за риболова – публикувай статия.

Анкета

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!
Comments
  1. Posted by Иван
  2. Posted by admin_ribata
  3. Posted by Бай Мецан
  4. Posted by Костакоста
  5. Posted by Hristo
  6. Posted by Иван Пандъков

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *