Дипове и ароматизатори

Автор: | Публикувано в Риболовни принадлежности No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Опитен риболовец много добре знае, че рибите могат да усетят аромати дори на големи дълбочини. Ето защо производителите са се научили да произвеждат дипове и ароматизатори със специални аромати за риболов.

Днес на пазара има няколко вида аромати за различни цели и употреба:

Сухи или прахообразни аромати за риболов

Най-често тези прахообразни аромати се приготвят от набор от билки и аромати. Те могат да предадат различен вкус, за да отговарят на определен вид риба. Например шаранът може да бъде привлечен от миризмата на банан, праскова, карамел, анасон, мед, царевица и други. Обикновено сухи аромати се добавят към домашно приготвените смеси за стръв, приготвени от рибарите у дома. Но те могат да се използват и заедно със смеси закупени от рибарски магазини.

Дипове – това са специални течни аромати (сиропи), в които бойлите се потапят, за да им предадат вкус и мирис, благоприятен за рибите. Тъй като потапянето е много дебело и лепкаво, то обгръща стръвта, ароматът и вкусът остават дълго време върху бойлите и привличат шарани, които могат да ги усетят дори дълбоко под водата. Това е чудесно за привличане на гладен шаран към стръвта.

За разлика от диповете, спреят се използва за придаване на аромат и вкус на примамки като червеи, личинки, грис и зърнени храни. Опитните рибари често използват потапяния и спрейове в тандем, създавайки силен мирис и вкус за да помогнат за привличането на големи риби.

Хранителните вкусове най-често означават домашни вкусове. Обикновено това изисква добро разбиране на миризмите, които привличат риба, а след това от компонентите, които са подходящи за определена риба, се оформя ароматизиращо средство. Кориандър, куркума, канела, ванилия, босилек, бракониер и много други естествени вкусове са част от целия комплекс от атрактанти на аромата.

Само опитни рибари, които са експериментирали много с приготвянето на аромати за храна, могат да свършат добра работа.

Гмурни се

Присъедини се към българските рибари и започни своето риболовно пътуване днес.

Обещаваме, че никога няма да изпращаме спам!

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *