Директорът на ИАРА иска агенцията да бъде преместенa в София

Автор: | Публикувано в Важни новини No comments

Директорът на ИАРА – Галин Николов, иска седалището на агенцията да бъде преместено отново в София. Седалището на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) беше преместено от София в Бургас през далечната 2015г, след решение на парламента и след промени в Закона за рибарството и аквакултурите. Болшинството от българските рибари, още тогава, заклеймиха решението като „поредното престъпление на ГЕРБ“ срещу рибарството в България.

Сградата на ИАРА Бургас

Сега, шест години по-късно, централното управление на агенцията може да бъде върнато в София. Искането на д-р Галин Николов е адресирано до заместник-министъра на Министерство на земеделието, храните и горите /МЗХГ/ Георги Събев. В подробен доклад са изложени мотивите, според които преместването на централното управление на агенцията ще повиши ефективността й. Д-р Николов е убеден, че преместването ще улесни работата с другите държавни институции и агенцията ще има по-висока ефективност при борабата с бракониерите. В доклада са изтъкнати още много причини, но не се посочва какви ще бъдат минусите на тази смяна.

Според част от риболовците, истинската причина за преместването е, че влиятелен бизнесмен има интерес към парцела, върху който е построена сградата на ИАРА и още няколко други сгради. За да стане имотът частна собственост, институциите, които се помещават в сградите, трябва да бъдат преместени, а преместването на ИАРА е добър старт!

Сградата на ИАРА Бургас

Почти седем години по-късно след преместването си ИАРА си остава единствената децентрализирана държавна структура. За този период от време не може да кажем, че има ефективност нито в организаицонен, нито в оперативен план. Въпреки безспорните качества, д-р Галин Николов, който е изпълнителен директор на агенцията от 2017-а година, за 4 години управление не е успял да подобри работата на агенциятаи и борбата срещу бракониерството е под всякаква критика.

Отново, всичко е в ръцете на хората в парламента, от които зависи преместването. Изправени сме пред редица въпроси: Ще позволят ли преместването да се случи, ще има ли ефект или ще е поредният управленски абсурд? Каква е истинската причина да поискат преместване на централното управление на ИАРА?

Не бъдете безразлични, споделете статията и напишете вашето мнение в коментарите. Попълнете нашата анкета!

Какъв ще е ефектът от връщането на ИАРА в София
×

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.