Забрана за риболов на пъстърва

Автор: | Публикувано в Важни новини No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Съгласно Закона за рибарството и аквакултурите влиза в сила забрана за улова на зимно и пролетно размножаващи се пъстървови и други студенолюбиви риби. От 1 октомври 2020 до 31 януари 2021г се забранява риболовът на речната (балканска) пъстърва, си­вен, чудски сиг, пелет и езерна сьомга! При улавянето на риба от забранен вид, трябва рибата да се върне във водата моментално.

речната (балканска) пъстърва

Свободна за риболов остава американската (дъгова) пъстърва, която не се размножава естествено в нашите реки, езера и язовири.

американска (дъгова) пъстърва

За нарушаване на забраната са предвидени строги санкции от 1500 до 3000лв при първоначално нарушение. При системен улов на риба през размножителен период са предвидени наказаня пробация или до 6 месеца лишаване от свобода и от 5000лв до 10000лв парична глоба. Запознайте се с актуалния ЗАКОН за рибарството и аквакултурите тук.

забрана за риболова на речната (балканска) пъстърва
Забрана за риболов на пъстърва

Поради занижения контрол от страна на ИАРА, отново всичко е в ръцете на съвестните риболовци. За да запазим малкото ни останало рибно богатство, апелираме към всички колеги риболовци: Спазвайте забраните и при нарушения подавайте сигнали незабавно и директно на тел. 112.

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *