Забрана за риболов 2021

Автор: | Публикувано в Важни новини No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Забраната за улов на риба влиза в сила от 15.04.2021

Заповедта на Министър Танева се отнася до рибите в размножителен период​

От 15.04.2021 г. в сила влиза забрана за улова на риба през периода на нейното размножаване. Документът с разпореждане за опазване на биоразнообразието е издаден на 13.04.2021 г. от Министерството на земеделието, храните и горите и парафиран от министър Танева. Касае рибостопанските обекти по чл. 3, ал. 1 т. 1 и т. 2 от Закона за рибарството и аквакултурите, а именно – естествените и изкуствени води и водни обекти по смисъла на Закона за водите.

Забранен е уловът на:

– Пролетно-лятно размножаващите се риби в зависимост от надморската височина на рибностопанските обекти на страната;

– Карагьоз в българския участък на река Дунав до 14.05.2021 г. включително;

– Калкан във водите на Черно море до 15.06.2021 г. включително, както и всякаква риболовна дейност, включително трансбордиране, задържане на борда, разтоварване и първа продажба за периода, съгласно Регламент (ЕС) 2021/90 на Съвета от 28 януари 2021 г. за определяне за възможностите за риболов на някои рибни запаси и групи рибни запаси приложими в Средиземно море и Черно море;

– Попчета във водите на Черно море до 15.05.2021 г. включително с мрежени риболовни уреди, с изключение на риболовния уред волта;

Заповедта въвежда за същите периоди и забрана за използване на едностенни мрежи с минимален размер на окото не по-малък от 36 мм. във водите на Дунав; на дънни хрилни мрежи с размер на окото не по-малък от 400 мм и на мрежени риболовни уреди с размер на окото не по-малък от 22 мм в Черно море.

Регламентирана е и забрана за улов, пренасяне, съхранение, превозване и продажба на есетрови риби до 1 януари 2025 г. включително и по време на размножителния период, в българската акватория на река Дунав и Черно море.

Забраната цели осигуряване на оптимални условия за размножаване на рибните популации и други водни организми във водните басейни. Любителският риболов в редица водоеми, посочени в чл. IV на Заповедта на министър Танева, остава разрешен. Пълният списък е публикуван в уеб сайта на Министерството.

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *