Как да подготвите лодката си за пролетта

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Пролетта е тук, което означава, че сезонът на лодките е точно зад ъгъла. Ако обикновено завеждате лодката си при професионалист за дезимоустойчивост, знаете, че това може да струва доста пари. Да научите как сами да подготвите лодката си за пролетта може да е по-достъпна опция. Освен това ще поемете в открито море – или на местното езерце – с по-всеобхватни познания за вашия кораб.

Въпреки това, да се справите сами с дезинтегрирането за първи път може да бъде малко поразително. Къде изобщо започваш? Наличието на контролен списък ще направи задачата по-управляема и ще ви настрои за успех както сега, така и през останалата част от сезона.

1. Огледайте корпуса

След като разопаковате или разкриете лодката си, първият ви бизнес е да инспектирате корпуса. Потърсете проникване на влага, пукнатини или повреди и внимателно преценете боята за драскотини. Трябва също да замените цинковете на корпуса, особено ако те са изчезнали на 50%. Този процес ще удължи живота на корпуса, двигателя, витлото, кормилото и другите метални компоненти на вашата лодка. Освен това, промяната му сега означава, че няма да се притеснявате да повторите процеса още няколко месеца.

2. Проверете двигателя

Преди да поставите лодката си на зимно съхранение, трябва да смените маслото и филтъра. Сега трябва да проверите отново консистенцията на маслото. Кремообразната или пенлива текстура показва наличието на вода в течността, което може да означава издухване на уплътнението, корозия на цилиндъра или друг сериозен проблем с двигателя. Освен това преинсталирайте батерията, уверете се, че е сигурна в кутията и проверете отново всички електрически връзки

3. Актуализирайте защитната екипировка

Повечето щати имат правила и разпоредби по отношение на оборудването за безопасност като спасителни жилетки, ракети, пожарогасители и други подобни. Например повечето общини изискват всички деца под 13 години да носят одобрено от американската брегова охрана лично флотационно устройство. Проверете съоръженията си за износване и добавете още няколко жилетки, ако семейството ви е нараснало или очаквате посетители това лято. Също така трябва да тествате трюмни вентилатори и помпи, за да сте сигурни, че те все още функционират правилно.

4. Восък и боя

Ако не сте епилирали лодката си през есента, направете го сега. Използвайте морска паста-восък върху горните страни, с изключение на неплъзгащите се палуби. Можете да използвате същото решение на корпуса, което ще продължи по-дълго от всички продукти в едно. Освен това, ако обикновено боядисвате корпуса или планирате да го направите през този сезон, определете дали трябва да отстраните старата боя и да шлайфате корпуса. След това залепете лентата с водна линия и около всички метални части и вземете боядисване.

5. Проверете държавните изисквания

Повечето държави имат строги закони по отношение на водачите на лодки и тяхната квалификация. Например, Джорджия изисква хората на възраст между 12 и 15 години да завършат курс за обучение по лодки, за да управляват самостоятелно определени кораби. Ню Джърси обаче изисква всички оператори на електрозахранващи съдове да преминат курса, независимо от възрастта. Уверете се, че отговаряте на всички държавни изисквания, подновете регистрацията си и намерете лиценза си за лодка, преди да отплавате. Заменете и всички стикери за разрешителни.

6. Огледайте ремаркето си

Положете толкова внимание на инспекцията на ремаркето, колкото и на лодката си. В крайна сметка, ако ремаркето ви не функционира или се счупи по пътя към яхтеното пристанище, лодката ви слиза с него. Проверете ролките и накладките, смажете лагерите на колелата и тествайте светлините. Разбира се, внимателно проверете и налягането в гумите и тествайте спирачките, ако вашето ремарке ги има. Напръскайте всички връзки с почистващ препарат за контакти. След това се упражнете да шофирате около блока, преди да се отправите към пристанището.

7. Проверете за течове

Ако не сте успели да съхранявате лодката си правилно или да я предпазите от студените зимни ветрове, дървените дъски и други компоненти може да са се изместили при променящите се температури. Ето защо е наложително да проверите за течове както преди, така и непосредствено след поставянето на лодката във водата. Освен това не забравяйте да закрепите дренажния щепсел, преди да стартирате. Със сигурност не искате да потопите кораба си при първото му пътуване за годината!

Консултирайте се с ръководството на потребителя, преди да отплавате

Като собственик на лодка знаете, че всяка марка и модел лодка са различни. В резултат на това ще трябва да приспособите своя контролен списък за пролетно почистване и подготовка, така че да отговаря на специфичните нужди на вашия кораб. Въпреки че горните задачи се отнасят за много собственици на лодки, винаги е най-добре да се консултирате с ръководството на потребителя за конкретни насоки и инструкции за почистване. Ръководството е най-добрият контролен списък за подготовката на вашата лодка за пролетта.

Статията е публикувана за първи път на български от ribari.eu

Гмурни се

Присъедини се към българските рибари и започни своето риболовно пътуване днес.

Обещаваме, че никога няма да изпращаме спам!

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *