Как и кога да се използва рибка за стръв

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Риболовът може да бъде релаксиращо хоби, ако просто хвърляте кука, за да видите какво може да хванете. Ако се насочвате към определен вид риба или се опитвате да хванете нещо достатъчно голямо за ядене, може да се наложи да отделите малко време, за да научите малко повече.

Има толкова много видове стръв и примамки, колкото риби има в морето, като всеки има своя собствена употреба. Нарязаната стръв – парчета прясна риба – е ефективен и евтин начин за улов на различни видове. Как да го използвате и кога трябва да изберете това? Ето какво трябва да знаете за направата на собствена стръв.

Риболов на жива рибка

Препоръчваме ви да имате кофа или охладител, за да съхранявате рибките си, преди да ги използвате за стръв.  Живата стръв в повечето случаи е по-предпочитана от водните хищници.

Нарязана рибка

След като имате шепа малки рибки, може да започнете да нарязвате стръв. Уверете се, че имате правилния нож под ръка. Тъй като ще прерязвате костите. Няма да искате да използвате ножа си за филе, за, тъй като ще се затъпи доста бързо. Вместо това дръжте наоколо назъбен нож, който лесно ще разрязва костите и плътта .

Размерът на изрязаната ви стръв ще варира в зависимост от вида риба, която се опитвате да уловите.

Не искате да пропилявате нищо, така че ако имате уклей или слънчева рибка, може би е по-добре да я монтирате за жива стръв, вместо да я разрязвате.

Не мийте нарязаната си стръв, преди да я използвате. Оставете е я както е. Цялата кръв и масла ще служат за привличане на рибата, която се опитвате да уловите. Уловът на стръв в същия район, където планирате да ловите големи сомове или други видове, ви дава малка крачка преднина. В крайна сметка вашата стръв вече е част от местната хранителна верига.

Кога да се използва нарязана стръв

Кога трябва да използвате нарязана стръв? Това зависи изцяло от това, което се опитвате да хванете. Някои видове, като бяла риба и костур от сладководните и почти всички морски обитатели – зарган, лаврак, лефер, ципура и много други са привлечени от нарязаната рибка. Ако се опитвате да уловите един от тези видове, няма как да сбъркате с парче прясно нарязана рибка. 

Рибата за стръв, с която уловите, зависи от това къде се намирате. Въпреки това, популярният избор за нарязана стръв включва костур, каракуда, уклей, а за морето сардина, паламуд, зарган и много други.

Имайте предвид местните закони за риболов

Ловенето на стръв с мрежи, серкмета и телевизори е дейност, почти толкова стара, колкото самия спорт, но трябва да имате предвид местните закони за риболов. Използването на забранени уреди за риболов са забранени за използване и при улов на рибки за стръв. При закупуване на рибки от риболовен магазин, изисквайте и пазете касовия бон. Той ще ви е нужен, когато ИАРА мине на проверка.  Някои видове риби могат да бъдат забранени за улов или забранени за използване като стръв. Спазвайте законите освен ако не искате да бъдете подложени на глоби.

Отделете време да научите правилата за риболов, за да не се окажете от грешната страна на закона, когато просто се опитвате да се насладите на деня си.

Насладете се на времето си във водата

Независимо дали ловите за вечеря или просто правите релаксиращо хващане и пускане, хвърлянето на въдица е чудесен начин да се отпуснете. 

Статията е публикувана за първи път на български от ribari.eu

Гмурни се

Присъедини се към българските рибари и започни своето риболовно пътуване днес.

Обещаваме, че никога няма да изпращаме спам!

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *