Нови правила регулират риболовния излет с продължителност повече от 1 ден

Автор: | Публикувано в Важни новини 1 Comment
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Въвеждане на нови правила, регулиращи риболовния излет с продължителност повече от един ден при любителите рибари. Това предвижда Законопроект за изменение и допълнение на Закона за рибарството, внесен за обществено обсъждане до 10 ноември 2020 г. С предложените промени в документа се въвежда още изискване за наличие на валиден билет за любителски риболов за Черно море.

Колко и каква риба могат да задържат рибарите?

Остава възможността по време на и след еднодневен риболовен излет, при осъществяване на риболов в събота, неделя и в празнични дни, рибарите да задържат за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 бройки. В делнични дни те са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба.

Според новите изисквания, по време на и след еднодневен риболовен излет рибарите ще могат да задържат до 3 кг от всички останали видове риба и други водни организми с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло, както и до 50 екземпляра жаби и раци единствено от видове, които не са включени като защитени от Закона за биологичното разнообразие.

В случаите на риболов в Черно море рибарите ще могат да задържат до 5 кг от всички видове риба и други водни организми, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. Когато риболовният излет е с продължителност повече от 1 ден в Черно море рибарите могат да задържат за себе си до 10 кг за всички видове риби и други водни организми.

Ако реализираният улов надвишава разрешенията рибарите са длъжни да връщат уловените екземпляри незабавно във водата, независимо от състоянието им.

Когато риболовният излет е с продължителност повече от 1 ден, те ще могат да задържат за себе си до 4 кг пъстървови риби и до 6 кг за всички останали видове риби и други водни организми, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло.

Ограничение за децата под 14 години

Лицата под 14- годишна възраст задължително трябва да са пълнолетен придружител, притежаващ валиден билет за любителски риболов и с не повече от 1 брой въдица (пръчка) с монтирани на нея до две куки (единични или двойни). Освен това според новите изменения те ще могат да риболуват само през светлата част на денонощието, като няма да им бъде разрешено да задържат улов от риба и други водни организми.

 
 

Одобрявате ли новите правила за регулиране на риболовния излет?
118 отговори

Източник agrozona.bg

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!
Comments
  1. Posted by Пламен Цветков

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *