Откриване на пъстървовия риболов 2023

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!
балканска пъстърва

Кога и как

Кога е откриването на пъстървата? Последните години, в България стана традиция забраната за риболов на балканска пъстърва да изтича на 31 януари. Но това не означава, че на първи февруари може да сложим в живарника първата си балканска пъстърва за 2023г. Внимавайте – по закон балканката може да се лови всеки ден, но в делничните дни рибарите нямат право да задържат улова от този вид, а трябва задължително да връщат обратно във водата всички уловени пъстърви. В събота, неделя и празничните дни, риболовците имат право да задържат до 6 риби, с общо тегло не повече от 2 кг. Така че всички чревоугодници ще трябва да изчакаме до 4-ти февруари, за да хапнем прясна, вкусна рибка. Ще ви трябва и заверен риболовен билет.

Внимавайте за мръстилищата!

Повече пъстърваджии в България чакат откриването на пъстървовия сезон като нищо друго, това е събитие по-важно и от Нова година. Рибарите, които ловят пъстърви редовно са запознати с тънкостите и навиците на този вид риба. Новобранците в риболова, трябва да са наясно, че, точно в момента на откриването на пъстървовия риболов, са се излюпили малките рибки. Те стоят все още върху мръстилищата или така наречените “гнездата на пъстървите”. Гнездата наподобяват белите петна в реката! Всички, които газят в реката с гащеризони или ботуши трябва да внимават и да заобикалят тези петна. Всички заедно трябва да опазим бъдещото поколение пъстърви! На много места, съвестни колеги, обозначат тези места за начинаещи пъстърваджии!

Внимавайте за мръстилищата! Споделете статията, за да достигне до максимално много хора! Един клик на бутона share може спаси много новоизлюпени рибки.

Подгответе се за успешен риболов

успешен риболов

Правилната подотовка и екипировка е в основата на успешния и приятен риболов. На първо място, незабравяйте храната и напитките. След това се уверете, че имате въдица и подходящи за сезона примамки. Не подценявайте и облеклото за рибаря. Февруарските дни може да са изключително студени. Допълнителни дрехи и един дъждобран никога не са излишни.

Ако установите липси в риболовното ви оборудване, вземете мерки навреме и не чакайте последния момент. Точно преди откриването на сезона, риболовните магазини са доста натоварени и част от желаните риболовни аксесоари може да са с изчерпана наличност.

За да сте сигурни в качеството на риболовните такъми, пазарувайте само от доказани риболовни магазини. Повечето изпитани рибарски магазини предлагат отстъпки при поръчка над определена сума и отстъпки за редовни клиенти. Ако търсите къде са най-добрите цени и най-големите отстъпки, ще ви спестим време. Посете риболовен магазин RIBATA.EU, пазарувайте онлайн или на място в гр. Пловдив.

Споделете риболовен излет, опит или мнение, напишете собствена статия тук.

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.