Разбиране на трите основни нужди на рибата

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments

Рибите имат три основни порива. Първо, всеки вид изисква приемливо местообитание – безопасна територия с подходящо съдържание на светлина, температура и разтворен кислород. На второ място, рибите се нуждаят от готов запас от храна. И трето, рибите трябва да имат възможност да възпроизвеждат и увековечават вида. Когато риболовецът разбере навиците и поведението на кариерата си, той може по-лесно да намира рибите и да ги лови.

Среда на живот

Околната среда и инстинктът диктуват моделите на поведение на рибата. Хладнокръвната риба търси зона на комфорт, като предпочита да се намира в температурен слой, който също осигурява безопасност. Например, бронзовото петно и решетката на малкия бас се съчетава добре с подводни скални решетки и рафтове. Скалите осигуряват на тези басове камуфлаж (безопасност). Скалите са дом и на една от любимите храни на малките уста, раците. Не всички скалисти райони в езерото ще съдържат малки, но един разумен риболовец с малка уста гледа риболовна карта и намира подводни скали, след което лови само тези райони, подходящи за бас. Смолмут може да намери скалите в плитчините твърде топли и ярки, а скалите в свръх дълбока вода, лишена от кислород. Контурните линии на картата поставят скални зони между тези две крайности – най-добрите места за риболов.

малък бас над скали

Доставка на храна

Рибите трябва да се хранят редовно. След като рибарят познае основната диета на видовете, които търси, той може да намери райони, където съществува това снабдяване с храна. Muskellunge предпочитат издънки в диетата си, особено обикновената бяла издънка. Тези издънки предпочитат течаща вода.

Тъй като риболовните карти обозначават входове на рекички, добре подготвеният муски
риболовецът ще погледне карта и ще намери плитки заливи, захранвани от рекички или малки рекички. Тези области вероятно ще привлекат издънки, а следователно и муски. Хвърлянето на кафяво-сиви тапи, които имитират фуража, ще увеличи шансовете му за успех. Излетът на муски, базиран на картографирана информация, е много по-продуктивен от случайните търсения.

горещо място за риболов на входа
Приток на поток, отбелязан като горещо място за риболов на картата на Fishidy

Размножаване

Всеки вид риба има специфичен набор от критерии за извършване на репродуктивните си задължения. Популярната риба в цялата страна, белият бас, хвърля хайвера си, когато водата достигне 58 градуса. Училищата на белите (наричани в някои части на страната също пясъчен бас) търсят дъното на чакъл в 6 до 7 фута доста чиста вода с измеримо течение или значително действие на вятъра, за да се възпроизведат успешно. Ако ловите бял бас в някой от големите резервоари на страната, ще искате да ловите, когато температурата и условията на водата са подходящи.

Температура на водата, предпочитана по видове, градуси по фаренхайт:

Водата умерена Предпочитана по видове

Пролетните бели басови риболовци трябва да търсят плитки контури – но кои? Карта ще ви каже. Резервоарите се захранват от поредица от реки и потоци, всеки от които влиза в основния воден басейн от собствения си залив. Повечето от тези заливи имат вода, достатъчно плитка, за да може да се хвърля бял бас. Тъй като тези басове искат течаща или обхваната от вятъра вода, ако откриете реки със значителен поток или области, достатъчно широки, за да бъдат засегнати от вятъра, рибите вероятно ще бъдат там, а не в малки защитени от вятър или заливи без вход.

Други фактори

Намирането на риба не винаги е толкова просто, колкото свързването на търсенето ви с изискванията за комфорт, доставка на храна и хвърляне на хайвера. Има няколко други фактора, които играят важна роля в процеса. Ако например знаете, че маргаритът е най-удобен и активен във вода при 75 градуса, това не предполага, че ще хванете маргарит навсякъде, където намерите вода с тази температура. Трябва да насочите водата, която осигурява бас с други функции. Ако една от тези области също е 75 градуса, имате големи шансове да откриете г-н Bucketmouth.

Структура

Структурата е по-басиста, отколкото открита вода. Защо? Структурата осигурява бас със защитно покритие. Структурата води бас до храна. Структурата може да осигури сянка от слънчевите лъчи. Откритата вода не предоставя нито една от тези възможности за бас. Кой е най-добрият начин за намиране на структура? Погледнете вашата карта за риболов. Легендата има символи, които представляват различни видове структура . Проверете всички тези маркирани области и най-вероятно ще откриете голям бас.

бас под лилипади

Рибите се отнасят до много подводни характеристики. Картите идентифицират тези функции. Езерото Сонома в Калифорния е типичен, богат на структури резервоар. Sonoma има офшорни плевели, които в определени моменти са горещи места за риболов на бас, но басът не винаги е в плевелите. Те намират изобилие от покрива и храна, разпръснати сред наводнения дървен материал на езерото. Риболовните карти с най-високо качество подчертават наводнения дървен материал и ви водят до бас, когато плевелите не са продуктивни.

Доковете и кейовете са добри примери за структура за отглеждане на риби. Рязко падане, ръбове на плевели, завои в канал на поток, пресичания на два канала на потока, потопени точки, офшорни гърбици, кални площи, скални рифове, купчини четки, изкуствени рибни атрактори, резки промени в дънния състав и безброй подобни характеристики под водата са магнити за риби. Риболовните карти идентифицират тези характеристики. Колкото повече изучавате карта, толкова повече риби ще имате възможност да срещнете в края на вашата линия.

структура на риболовна карта

Проникване на светлина

Светлината е друг фактор за определяне на местоположението на рибата. Като цяло рибите избягват ярка светлина. Светлината прониква в чистата вода много по-интензивно от мътната вода. Рибите са склонни да посещават по-дълбока вода в чисти езера в сравнение с езера с вода, бистротата на кафето, смесено със сметана.

Тъй като светлината прониква на по-големи дълбочини в чистата вода (горе), рибите са склонни да спират по-дълбоко, отколкото обикновено, ако водата е мътна или оцветена (отдолу).

Обикновено рибите предпочитат сянка пред незасенчени места. Те могат да избегнат светлината по два основни начина, или като се преместят в по-дълбока вода, където проникването на светлина е намалено, или като се преместят в сянката на надвиснал обект като док, дърво или лодка. Рибите често избягват ярка светлина, като се погребват в основата на гъст растеж на плевели, като конул, милфил или хидрила.

Картите помагат на риболовците да се възползват от склонността на рибите да търсят прикритие и сянка. Тъй като картите имат насочена стрелка (сочеща на север), рибарите могат да предвидят сенчестите страни на цялото езеро и сенчестите зони на специфична структура. Можете да определите, само като погледнете карта, дали една подводна изтъняваща точка от североизточната страна на остров ще бъде слънчева или сенчеста в 15:15 ч.

Хранителната верига

Позицията на рибата в хранителната верига е важна за това как се отнася до покритието. Panfish като crappie и платика търсят покритие много по-лесно от северната щука, мускус и огромни басове. Panfish са по-ниски по сладководната хранителна верига, докато семейството на щуките е на върха. Тъй като е известно, че мускелунджът атакува всичко, което се движи, тази опортюнистична риба се среща на много различни места – от бреговите линии, търсещи патета, до дълбоките морски рифове на морските кости. Крапи се хранят с малки минони и насекоми и не се отдалечават твърде много от тези важни храни. Crappie ще учи в близост до конструкция, която държи минови, като плевели, четки, паднали дървета и брегова ивица и докове.

Статията е публикувана за първи път на български от ribari.eu

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.