Размисли за риболова

Автор: | Публикувано в Без карегория 4 Comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Когато ни попитат за риболовно пътуване, ние имаме естествената тенденция да показваме най-голямата риба, която някога сме уловили. Това, което прави впечатление са големите риби , размерът има знаение, настроението на човека може дори да варира в зависимост от теглото на рибата.

Размисли за риболова

Голяма риба срещу малка риба

Риболовът не е точна наука и въпреки че има инструменти, които ви улесняват да контролирате всички променливи, може да се появят изненади по всяко време. Може да установим, че някой ни е изпреварил, когато стигнем до мястото за риболов, професионални рибари са опънали мрежите, времето не позволява риболов… Всичко може да се случи. Към това трябва да добавим и нашите грешки като риболовци. Големите риби са по-чувствителни към шума и външните фактори, много повече от по-малките. Улавянето на шаран под 1 кг е много лесно, може да се прави всеки ден, но уловът на десятка+ е много по-труден. Те не се хващат по един и същи начин, а понякога уловът на един означава промяна на много от поведението ни.

От всички големи риби, които съм имал възможност да уловя (рекордът ми е 230 кг риба),  не пазя приятни спомени, всъщност с тези риби това е беше повече страдание, отколкото удоволствие. Тези, които са ме карали да се наслаждавам, винаги са били най-малките , най-нормалните, най-обикновените. Да кажем, че няма да са толкова популярни, но понякога те съответстват на движение, което остава в паметта ни завинаги. Малките риби също имат своя чар (разбирайте скромни по размер риби, но възрастни екземпляри, а не маломерни, които не трябва да се ловят).

Иновации в риболова

Когато започнах да ловя риба със изкуствени примамки преди години, ми беше смешно да ловя групери с 5 см синя скарида на Savage. Но видях техниката във Валенсия и оттам създадох свой собствен стил като рибар, който усъвършенствах през годините. Мисленето при риболов е от съществено значение. Повечето хора не го правят, просто копират това, което правят всички останали, и получават идентични резултати с останалите. Алберт Айнщайн е казвал: „Дефиницията на лудостта е да правиш едно и също нещо и да очакваш различни резултати“ … Всъщност, да искаш да ловиш с олово и две куки отгоре и да се опитваш да получиш нещо различно от всеки, който го прави е абсурдно. И преминаваме към втората най-известна фраза на Айнщайн: „Въображението е по-важно от знанието. Защото знанието е ограничено, докато въображението обхваща целия свят ”.

Всичко в миналото е направено и всеки от нас трябва да се опита да премести границите на познатото, да си представи как е възможно да постигне нещо повече. Или ще ловим с олово и две куки отгоре … цял живот. Представянето на нови начини за риболов е нещо, което не бива да се запазва само за половин дузина хора, които се осмеляват да отидат по-далеч, които се опитват, които искат да експериментират и искат да го направят по различен начин. Защото това са, разбира се, онези, които ще получат различни риболовни резултати. Много е важно да разпитваме, да задаваме въпроси на тези, които знаят, но преди всичко на нас самите. В свят, в който рибите стават все по-малки и по-трудни, имаше ден, в който някой реши, че е добра идея да намали теглото на пръчките, макарите, диаметъра на въдицата и примамките, и изобрети нов начин на риболов: Ултра лайт риболов. С много леко оборудване за лек риболов, всички парчета са големи. Колкото повече отслабваме оборудването си за риболов, толкова по-технически ще трябва да бъдем, за да постигнем резултати.

 

Повече от размера, това, което трябва да търсим, е актьорският състав. Това е характеристиката на творчеството, която, когато е успешна, ни кара да се чувстваме щастливи. Защото риболовът е точно това, чувствайки се добре в околната среда, която ни заобикаля. Няма нужда да има голяма риба от другата страна на линията, може да е малка, но да има битка, да бъде трудно и да го направим. Това е от значение.

Нека поговорим и за един от най-добрите европейски риболовци Антонио Прадильо. Този испански рибар е отишъл с дъщеря си Валерия да лови лаврак в река Турия и във водата до колене е успял да улови 60 или 70 лаврака с оборудването си Light spining. Прадильо разработва мостри и пръти за марката SavageGear . Той е показал няколко малки попъри, 8 мм в диаметър и около 4 см дълги, любопитни, цветни, ръчно изработени от него и които са работили в тези плитки водни условия. Тези примамки от пяна били направени с останките от джапанките на дъщеря му. Представете си радостта, която и двамата са намерили, знаейки какво правят. Лавракът? Средно те не достигат килограма, а най-големият не надвишава 1,2 кг, но това ли е важното в тази история?

 

Надяваме се, че сте се насладили на това размислите за това, което е наистина важно при риболова. Улов на огромна риба? Че моята риба тежи килограм повече от тази на партньора ми? Не мислим така, важното е да експериментирате, да проявите усилия и най-вече да се насладите на този прекрасен спорт. Ще ни бъде приятно да прочетем вашите мнения в коментарите на тази публикация. 

 

Статията е публикувана за първи път на български от ribari.eu

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!
Comments
  1. Posted by Сотиров
  2. Posted by Анонимен
  3. Posted by Тошето
  4. Posted by Красен 64

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *