Риболов на яз. Белмекен

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments

Възможен ли е риболов на яз. Белмекен? Всъщност – да. В летните жеги е прекрасна дестинация за българските рибари. Както при повечето бг язовири, рибата так е малко, но пък красотите са много. И все пак, при правилна подготовка и повече упорство, риболовът на 2000 метра над морското равнище е възможен.

Риболов на яз. Белмекен

Белмекен е язовир, разположен на над 1910 м надморска височина, в планина Рила, по течението на р. Сестримска река. Той е част от каскадата Белмекен-Сестримо-Чаира. Белмекенският язовир е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров.

До язовира се стига лесно и пътят е добре поддържан. Намира се на 120 км. от София и на 110 км. от Пловдив.

Дашните места са близо до втичалата на реките. Там реките вкарват храна и кислород. Най-желаната риболовна цел са сивените, но най-честият улов са кустурите. Трофейни балканки също не са изключение. Най-добрата такитка за риболов е използването на жива рибка за стръв или употребата на изкуствени примамки.

Сивен

Преди риболов, освен за въдици и примамки, не забравяйте да проверите във вашия риболовен магазин за подходящо облекло за рибаря и подходящ зимен спален чувал. Високо в планината и през август може да измръзнете от студ. Температурите падат рязко след като слънцето се скрие зад планината или се появят обалаци.

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.