Риболов на яз. Белмекен

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Възможен ли е риболов на яз. Белмекен? Всъщност – да. В летните жеги е прекрасна дестинация за българските рибари. Както при повечето бг язовири, рибата так е малко, но пък красотите са много. И все пак, при правилна подготовка и повече упорство, риболовът на 2000 метра над морското равнище е възможен.

Риболов на яз. Белмекен

Белмекен е язовир, разположен на над 1910 м надморска височина, в планина Рила, по течението на р. Сестримска река. Той е част от каскадата Белмекен-Сестримо-Чаира. Белмекенският язовир е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров.

До язовира се стига лесно и пътят е добре поддържан. Намира се на 120 км. от София и на 110 км. от Пловдив.

Дашните места са близо до втичалата на реките. Там реките вкарват храна и кислород. Най-желаната риболовна цел са сивените, но най-честият улов са кустурите. Трофейни балканки също не са изключение. Най-добрата такитка за риболов е използването на жива рибка за стръв или употребата на изкуствени примамки.

Сивен

Преди риболов, освен за въдици и примамки, не забравяйте да проверите във вашия риболовен магазин за подходящо облекло за рибаря и подходящ зимен спален чувал. Високо в планината и през август може да измръзнете от студ. Температурите падат рязко след като слънцето се скрие зад планината или се появят обалаци.

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.