Ръководство за начинаещи в риболова

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Риболовът може да изглежда сложен за начинаещите риболовци, но това не е задължително. Само с малко такъми, билет за риболов и информацията в това ръководство ще можете да опитате силите си да уловите малко риба този уикенд.

Това ръководство специално обхваща риболова, в който се използва макара с пръчка и примамки или жива стръв за привличане на риба. За новите риболовци това е един от най-лесните начини да излязат навън с минимални инвестиции. Но риболовът с муха, морския риболов, леденият риболов и други видове риболов, които използват различни могат да ви заинтересуват по пътя.

Основите

Пъстърва

Изваждане на билет

Преди да тръгнете за риба се уверете, че имате заверен билет към текущата дата. Билети в България се вадят онлайн или в риболовни магазини. Цената на билета обикновено е доста евтина.

Къде трябва да отидете?

Винаги е най-добре да говорите с истински човек за това къде да ловите, тъй като той вероятно има най-актуалната и изчерпателна информация за местните водоеми. В крайна сметка интернет предоставя добра информация за места за риболов. Като цяло езерата са чудесен вариант, когато тепърва започвате – те обикновено имат равен бряг, от който да ловят и често държат по-голям обем гладни риби, отколкото бихте намерили в река. Езерният риболов включва предимно видове като каракуда, червеноперка, платика, лин, уклей, бабушка, шаран, сом и щука. Докато в реките се ловят най-често пъстърва, кефал, мряна, уклей и распер.

Етикет

Важно е да научите добре риболовния етикет рано – бъдете уважителни към другите риболовци, рибата, която ловите, и околната среда, в която се намирате. Не заставайте на място, където някой друг лови. Застанете на не по-малко от 5 метра разстояние от други риболовци. Не взимайте повече риба, отколкото можете да изядете, и винаги се придържайте към етиката без оставяне на боклук след себе си. Уверете се, че участъкът, в който ловите не е в режим „хвани пусни“. Ако е в такъв режим, задължително пускайте рибата обратно във водата и не я съхранявайте в живарник или друго. Обикновенно има табели по реките, указващи режим „хвани пусни“. И не на последно място – спазвайте нормата за улов – 3кг или една голяма риба на ден. Не задържайте маломерна риба – актуален списък с минимално допустимите размери за улов на риби в България.

Такъми

Комбинираната макара и пръчка е най-добрият ви залог като начинаещ. „Combo“ е ключовата дума тук – тя сигнализира, че макарата и пръчката се продават заедно, което обикновено означава, че са по-лесни за настройка. Ето страхотно видео, което очертава основните части на въртящата се макара. Служител в местния риболовен магазин ще може да ви насочи в правилната посока по отношение на добра пръчка за начинаещи, която да отговаря на вашите специфични нужди.

Примамките и стръвта ще бъдат следващата ви стъпка след пръчка и макара. Живите червеи или царевицата са добри отправни точки. Изкуствените примамки са друга ефективна опция, след като се почувствате удобно при използване на стръв. Ще ви трябват и някои плувки, които са малки плаващи топчета или стикове, които потъват или подскачат, когато нещо кълве стръвта и показва, че имате риба. Кеп, клещи с резачки и малка кутия за организиране на примамките и стръвта също са полезни.

Както всяко хоби на открито, вашите нужди в риболова ще продължат да се разширяват, докато придобивате повече опит. Най-вероятно ще смените такъмите след няколко месеца. Ботушите и слънчевите очила също могат да бъдат добавени към вашия комплект по пътя.

Полезни умения

Има няколко основни възела, които ще трябва да знаете, за да започнете. С напредването на вашите риболовни умения секцията в блога ни с риболовни възли ще бъде добър ресурс, който да имате под ръка.

The Clinch Knot

Най-важният възел при риболова е подобреният клинч възел. Този възел закрепва вашата кука или примамка към вашата линия. След като забиете този, ще бъдете готови за работа.

The Palomar Knot

Този възел е друга опция за свързване на вашата кука към вашата линия. Известнен е със своята здравина и лекота на връзване.

The Double Surgeon’s Knot

Двоен хирургичен възел се използва за свързване на две парчета линия. Може да се използва за връзване на поводи.

Улов на първата ви риба

Замятане

Кастингът с пръчка и макара е толкова прост и интуитивен, колкото навиването и захващането на примамката. Започнете с около метър линия от края на пръта си, като пръчката е във вашата доминираща ръка. Макарата има бигел (тънка тел.), за да държи линията ви на макарата. За да хвърлите, ще трябва да отворите бигела , да задържите линията с пръст, да насочите върха на пръчката нагоре и леко зад вас (помислете за движението, което бихте използвали, за да вдигнете телефон). Хвърляте напред, като използвате китката и лакътя. Когато вашият прът е вертикален или леко напред, освободете линията, за да изпратите примамката си. След като примамката ви е във водата, затворете бигела обратно и започнете да навивате.

Засичане

Когато закачите риба, има две неща, които искате да предотвратите: рибата „изплюва“ вашата примамка или вашата линия се къса под тежестта и силата на рибата.

За да не се случат тези две неща, ще трябва правилно да „забиете“ куката в устата на рибата, след като е захапала вашата примамка или стръв. Това означава да го направите в точното време и с правилната сила: насочете върха на пръчката си нагоре и дръпнете назад с умерен натиск, за да задържите примамката в устата на рибата, без да разкъсвате устата й. Правилният момент на засечка ще гарантира, че примамката е здраво поставена в устната, а не по-дълбоко в устата. След като сте забили здраво куката, ще трябва да се съсредоточите върху това да държите върха на пръчката си нагоре, докато „морите“ рибата. Рибата се изморява, докато се опитвате да я задържите на линията си. Забиването на рибата веднага след закачането й често ще доведе до скъсване, тъй като силата и теглото на рибата често могат да бъдат по-големи от здравината на такъма. Като го изморите, ще имате надмощие и евентуално ще можете да навиете рибата.

Няколко допълнителни съвета: винаги дръжте „опънато“ (тоест, уверете се, че линията ви е опъната) и се запознайте с аванса на вашата макара. Всички макари имат аванс, който влияе върху начина, по който вашата макара ще се справя с риби с различни размери и сила.

Аванса не се използва да уловите малки риби, докато може да се наложи повече работа с аванса (и по-голяма макара), ако преследвате по-големи и по-силни видове.

Кепчосване

Успешно сте закачили, уморили и навили рибата и сега тя е близо до брега. Кепът ще ви даде огромно предимство тук. След като навиете рибата на една ръка разстояние от краката си, използвайте кеп, за да я извадите. Не забравяйте – не оставяйте рибата да се плиска по брега или скалите. За да намалите още повече вредата след улавяне на рибата, не стискайте стомаха й и не докосвайте хрилете.Ако възнамерявате да я освободите обратно, направете го възможно най-бързо – рибите не могат да дишат на сушата.

Риболовът може да бъде едно от най-забавните и най-простите хобита на открито, които можете да изберете. Уловът на първата ви риба е толкова лесен, колкото прочитането на Ръководството за начинаещи в риболова, намирането на езеро, извършването на някои проучвания, инвестирането в някои основни принадлежности и хвърлянето на въдица.

admin_ribata

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *