Успешен риболов в Черно море

Автор: | Публикувано в Морски риболов No comments

На успешен риболов в Черно море се радват българските рибари в момента. Рибарите с лодки вадят завидни количества сафрид, чернокоп и редки циганки.

  • Сафридът се лови най-добре с чепаре номер 7-8, с олово от 50гр до 80гр. Излизат пълни чепарета с мазни сафриди. Рибарите пълнят хладилните чанти за няколко часа. Морето, буквално, ври от сафрид и той е навсякъде от 10м до 30м дълбочина. Със сонар лесно се намират пасажите, които се виждат като река от риба. Пускате чепарето вертикално от лодката и чакате оловото да спре. Сафридът обикновенно се пържи, но в момента е подходящ и за скара.
черсноморски сафрид
  • Леферът се лови най-добре на тролинг и спининг. За тролинг се използват най-често дълбоко газещи воблери, които държат на висока скорост на влачене и свалят чепарето на дълбоко. Пример за подходящи воблери за лефер на тролинг са Sea Buzz Hunter Deep Shad, който достига дълбочина под 13м и Rapala Deep Tail Dancer 13см, който без проблем достига над 9 метра дълбочина. Специалистите в този риболов препоръчват премахването на тройките на воблера и монтирането на пластмасов Glider Jet – морски нокът, който се влачи 10-15см зад воблера. За спининг се използват специални повърхностни воблери – Морски Воблер ZIGGY Walker. Без съмнение черноморският лефер се лови трудно и се изисква точна информация и подходящи такъми. Отличава се с невероятни вкусови качества, приготвя се най-често на скара.
черсноморски лефер
  • Паламудът в момента е още дребен и излизат само циганки. Очаква се към средата на октомври да се появят мазните паламуди и торуци. Успешна тактика за улова на паламуд е тролинга. Подобно на тролинга на лефер се използват чепаре и глидер, но тук воблерите трябва да газят по-плитко. Черноморския паламуд се консумира най-често веян.
черсноморски паламуд

От брега рибарите наблягат най-често на заргана. Зарганджиите използват използват специални прички за бомбарда с дължина от 3,9м до 4,5м и акция 20гр-80гр. Подходящи прички за бомбарда са Въдица DAM PTS BOMBARDA  и въдица FilStar Outcast Tele Bombette.

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.