Хищни риби започнаха да се показват по язовирите

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments

Ноември е време на късната есен и може да се каже, че ша­ранджийските биваци се прибраха. С мирните риби дотук, след­ва нов епизод на яз. „Пясъчник“– хищници. Белите риби демонстрираха активност още през октомври, когато налитаха на жива рибка на въдици, заметнати от брега. Сега и поне за месец напред най-ак­туалният риболов ще е от лодка. Там и силиконовите имитации (джигов риболов) ще работят до най-късна есен. Костури и бели риби често се конкурират за атрактивната примамка, споделят от НЛСР- „Съюз на ловците и риболовците в България“.

Американски пъстърви на тролинг са първата цел за дош­лите с лодки на култовия родопски язовир „Доспат“. В късната есен не са редки и трофейни попадения, заради които идват хора от цяла България. От брега също е възможно да се хване пъс­търва. Все пак има и алтернатива – сега е времето на едрите доспатски костури. Вземат еднакво добре и на жива рибка, и на червеи. От мирните риби са възможни приятни изненади с бабушки.

Толстолобите, с които се забавляваха плевенчани до неот­давна, вече излязоха от играта на яз. „Горни Дъбник“. Водата изстина и топлолюби­вите риби се отдръпнаха. Сега на линия са платиките, но пък те сякаш са по-активни и от лятото. Събират се на подадена храна и става много силен риболов както на плувка, така и на фидер. Измежду масовите риби излизат и някои доста едри – като бонус.

Реки и баластиери

Щукарите от „постоянното присъствие“ се хвалят с епизо­дични успехи на баластиера Челопечене. Един хванал 3-килограмова щука, друг 5-кило­грамова. Масово ги ловят на тапа с жива стръв, най-добре уловена от водоема. Щуките обаче не са лъжица за всяка уста – често показват капризи и не реагират и на най-предиз­викателно изглеждащата рибка. В такива случаи опитите на спининг не са лишени от логика. С риболов на плувка ще из­лезе някой костур.

Бум на белите мрени по Дунав се наблюдава тази есен и то в различни участъци на граничната ни река. Най-често се хващат риби по 1-2 кг, но са регистрирани и доста по-големи парчета. Все още по реката върви някакъв риболов и на оби­чайните дунавски риби, но е в процес на затихване.

Имаше периоди на леко замътване, но като цяло река Тунджа си запази типичния облик и не се е променяла драстично през из­миналия месец. Хванаха се шарани по обичайните места в за­вирените участъци от Елхово надолу, има вести и за извадени сомове. Но едрите риби в Тунджа стават все по-трудни. Обичай­ната занимавка за риболовците са морунаши, бабушки и уклеи.

За повече полезна информация, харесайте страницата ни във Фейсбук

Източник agrozona.bg.

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.