Риболов на октопод, как да го направя?

Автор: | Публикувано в Морски риболов No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Искаме да ви запознаем с изкуството да ловите или да хващате октопод . За тази цел отново имаме мнението и опита на колегите от риболовен магазин ribata.eu, които са уловили стотици октоподи през годините, както и октоподи, които са тежали повече от обикновено.

В района на Гърция е възможно много често да се срещат тези главоноги. Причините са, че гръцките морета имат много райони на блата и миди, където има много октоподи.

Характеристики на октопода

Октоподът е с осем пипала и може да нарасне до метър и половина. Притежава меко тяло, без вътрешен скелет като калмарите, нито външен. Ако се вгледате отблизо, има пипало с вендуза, много по-голямо от останалите, това е хектокотилът , модифицирано рамо, което носи репродуктивния орган. Що се отнася до теглото му, можем да разглеждаме като изключение октопода, който надвишава 8 кг, но в определени райони мнозина достигат 10 кг.

Това е изключително интелигентно животно . Тъй като няма външна обвивка или скелет, той използва способността си да прониква в пукнатини, дупки и др. Научава се да се крие от хищниците и да използва предмети за прикритие. Друго средство за защита е неговата рядка камуфлажна способност, постигаща чрез своите хроматофори да възпроизвежда цветовете на местата, където се намира, които варират от бяло, до пясъчно и тъмнокафяво, когато е на скала. За да заблуди своите хищници, той също може да изпусне мастило или да набръчка тялото си, придавайки му камениста текстура, която помага не само да се маскира от хищници, но и да ловува за риба и храна. Диетата им е много разнообразна и може да включва живи риби, мъртви риби, ракообразни или безгръбначни . Той убива плячката си чрез задушаване или натиск от ухапване с двата си много остри зъба.

Октоподът има бинокулярно зрение , подобно на хората, както и цветово възприятие. Мастилото, което пуска, за да обърка своите хищници, има мирис и се състои от меланин, същото вещество, което оцветява човешката коса и кожа. Основните му хищници са човекът, угрите, акулите, групите и особено другите октоподи.

Размножаване на вида

В районите на Гърция и Турция размножаването се осъществява между края на септември и началото на ноември , като снасянето на яйца може да достигне 200 000 броя. От тях, поради броя на съществуващите хищници, само малък процент ще достигнат  възрастния октопод. Това е решаващ период за броя на октоподите в даден район, не поради родителите, които неизбежно умират след освобождаването на потомството си, а защото те остават незащитени в момент, когато са дълги само няколко милиметра и са уязвими към атаки на всякакви риби или морски звезди. Освен това размножаването се случва в критичен момент , с голяма временна нестабилност, например през ноември има силни бури и много октоподи умират. Размножаването не се случва по едно и също време в различните райони,  в по-южните райони може да се случи през лятото.

Гнездото на октопод е най-често в дупка или скална ниша, в която яйцата са поставени на групи, висящи от тавана и които са наситени с кислород и преместени от женската чрез изпускане на вода през сифона си. В този период женските не се хранят и умират поради гладуване. Октоподите живеят между две или най-много три години. В добри години, с малка буря, те се размножават добре, което означава, че след две години ще имаме стотици големи октоподи, покриващи камъните.

Риболов на октопод: къде и кога да го намерите?

Октоподите също често посещават райони с отлив , преследвайки любимата си плячка, раци или риби, които са хванати в приливни басейни и поради това не могат да избягат. Те също са редовни посетители на мидените зони , които обичат. Много е лесно да се намерят в ниските крайбрежни райони, при отлив, октоподи, почиващи по ъглите на скалата, в по-тъмни райони в очакване на пристигането на прилива.

Октоподът има специално пристрастие към плитчините , където може да намира храна по-лесно, тъй като има повече живот и следователно повече възможности за ядене. Всъщност тя навлиза в дълбоки области само в моменти, когато турбуленцията на водите прави невъзможно задържането на скали близо до брега. В дни с високи вълни се отмиват много пясък и камъни, което прави присъствието на октоподи в любимите ви места за риболов невъзможно.

В определени периоди от годината, например по време на размножителния период , е възможно да намерите камъни, напълно пълни с октоподи.

Има две места за риболов, които са силно преследвани : границите на камъка, които водят до пясъка, където октоподите намират бръсначи, миди, миди, сепии и др. И каменните зони със залепени морски дарове, като миди и морски таралежи. Октоподите намират лесна храна там, а големите октоподи намират малки октоподи. В много отдалечени райони, малко известни и следователно малко изследвани, е възможно да се открият невероятни концентрации на октоподи, дори хиляди от тях. За тази цел много помага, че имат обилна храна на това място.

Риболов на октопод, как да го хванем?

Това е вид, който е лесно да се улови, има няколко начина за риболов на октопод:

Гръцките рибари най-често практикуват професионален риболов на октопод. Те поставянето редица гърнета с останки от риба вътре. Октоподът влиза в тях, неспособен да излезе. Тези капани се проверяват ежедневно и се оставят на едно и също място. Трябва да се отбележи, че в Гърция всяка година се улавят около 10 000 тона октопод.

Подводният риболов е известен и с улова на октопод. Дълбочината, до която се спуска животното, не е голяма и следователно е достъпна и за начинаещи в тази модалност. След изстрела с харпун октоподът извива крайниците си върху камъните, така че винаги трябва да имате кука под ръка, за да го извадите от дупките.

Като общо правило, в случай на атака, октоподът се захваща с пипалата си за всичко, което може. По този начин за рибарите става много трудно да го отделят от камъка, за който е здраво прилепнал.

Любителският метод за риболов на октопод също е лесен и не изисква специална подготовка. Нужни са пластмасова ролка, на която се навива влакно с дебелина 1мм. За примамка се използва силиконов рак, рибка или друго. Те се влачат по дъното, докато октопода не ги атакува.


Надяваме се това ръководство да ви бъде полезно сега, когато наближава сезонът на риболов на октопод.

Статията е публикувана за първо на български от ribari.eu

Гмурни се

Присъедини се към българските рибари и започни своето риболовно пътуване днес.

Обещаваме, че никога няма да изпращаме спам!

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *