13 съвета за риболов от лодка

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Риболовът е прекрасно занимание, независимо дали хващате вечерята си или пускате всичко, което се закачи на куката ви. Замятането на въдицата от брега може да бъде релаксиращо занимание, но то не е единственият вариант в риболова. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите своите риболовни пътувания на лодка безопасни и забавни.

1. Вземете вашите разрешителни

Вече трябва да имате билет за риболов, но ако се отправяте към лодката, уверете се, че имате всички необходими лицензи, за да го направите законно. Това е особено важно, ако планирате да запазите улова си.

2. Сменете дрехите си

Защитете се от слънцето, докато сте на лодката. Инвестирайте в някои дрехи, устойчиви на ултравиолетови лъчи, носете поляризирани лещи, за да защитите очите си и поставете слънцезащитни продукти върху всяка открита кожа. Слънчевите изгаряния във водата са много по-лоши от тези, които може да получите на брега, поради отразяване на слънчевите лъчи.

3. Останете организирани

Мястото на лодка е ограничено, така че не забравяйте да поддържате всичко организирано. Последното нещо, от което се нуждаете, е да се препънете по някакъв безстопанствен инструмент или разхлабена въдица и да се озовете във водата.

4. Гледайте времето

Уверете се, че обръщате голямо внимание на морските прогнози . Следобедна гръмотевична буря може да бъде невероятно опасна във водата, особено ако сте в малка лодка. Гледайте времето и ако не сте на 100% уверени в безопасността си, не излизайте в открити води.

5. Научете правилата

Запознайте се с местните правила за лодки и риболов, преди да тръгнете. Това включва неща като забранени зони и участъци, забранени видове риби и минимално допустими размери за улов. За да избегнете улова на маломерна риба, проверете в Минимално допустимите размери за улов на риби в българските водоеми и Минимално допустимите размери за риболов – Гърция.

6. Проверете отново всичко

Връщането на брега, защото сте забравили нещо съществено, може да бъде болка, особено ако сте в собствената си лодка, а не под наем. Уверете се, че имате всичко необходимо, преди да отплавате.

7. Не забравяйте храна

Не разчитайте на знанията си, че цели народи са се изхранвали с риба, освен ако не сте сигурни във хванете на нещо, достойно за сашими. Сигурно е, ще огладнеете, докато ловите. Ако планирате да прекарате деня си във водата, вземете леки закуски и си пригответе обяд за пикник – или инвестирайте в грил, безопасен за лодка, с който можете да приготвите улова си веднага щом го извадите от водата.

8. Запасете се с лед

Ако планирате да запазите улова си, ще трябва да го съхраните някъде, за да не се развали, докато продължавате риболовното си приключение. Запасете се с лед и дръжте охладител на борда, за да съхранявате улова си.

9. Изберете правилния такъм

Не бихте тролили за риба тон с въдица за муха, нали? Уверете се, че имате правилните такъми за рибата, която преследвате. Когато се съмнявате, отидете с по-тежка линия, за да не се притеснявате, че ще загубите улова си и скъпите си примамки, ако нещо се улови на линията ви.

10. Не се колебайте да се преместите

Ако рибата не кълве, значи не кълве. Не губете деня си на едно място, ако не хващате нищо. Ако прекарате час-два на едно място, без дори да чукване, не се колебайте да се преместите.

11. Тренирайте с колесара си

Да се научиш да управляваш ремарке за лодка може да бъде предизвикателство, така че ако не наемаш плавателен съд, който вече е във водата, отдели малко време, за тренировка, преди да се насочиш към водата. Риболовът не е само улов на риба. Става въпрос за забавление и безопасно прибиране вкъщи в края на деня.

12. Измийте си ръцете

Рибите имат невероятно чувствителни обоняния. Ако сложите слънцезащитен крем и след това захванете куката си, те ще надушат този слънцезащитен крем и ще има по-малка вероятност да клъвнат. Не правете работата си по-трудна, отколкото трябва да бъде. Измийте ръцете си, преди да започнете да захранвате.

13. Безопасността на първо място

Безопасността на водата не е шега работа. Според CDC всяка година 332 души се давят в инциденти, свързани с лодки . Носете жилетката си и се уверете, че и всички останали носят своите. Бъдете сигурни във водата.

Бъдете в безопасност и се забавлявайте

Риболовът от лодка е чудесен начин да достигнете до видове, които никога не бихте уловили от брега. Без значение дали ловите вечеря или хващате и пускате, най-добрият съвет, който можем да Ви дадем, е да сте в безопасност и да се забавлявате, докато сте на вода.

Статията е публикувана за първи път на български в блога на ribari.eu.

Гмурни се

Присъедини се към българските рибари и започни своето риболовно пътуване днес.

Обещаваме, че никога няма да изпращаме спам!

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *