Хвани и пусни: Най-добрите съвети и трикове

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Правилното боравене с улова увеличава оцеляването при риболов без смърт

Все повече и повече рибари от всички спортни риболовни практики практикуват своята страст, като пускат рибите, след като бъдат уловени. Практиката на спортен риболов без смърт или C&R (Catch and Release) не е нова, тя се практикува в продължение на много години в много части на света и при регулирането на риболова на някои видове континентални води, като например пъстърва (Salmo trutta), можем да намерим резервати и райони „без смърт” в продължение на десетилетия. Тази практика обаче преживява своя връх през последните години и все повече хора се присъединяват към спортния риболов с подход на максимално зачитане на улова и освобождаването , особено в случаите на видове без гастрономически интерес или с малки размери.

Това, което все още е неизвестно за много хора, които се занимават с това прекрасно хоби, е, че оцеляването на рибите, които пускат, зависи много от начина, по който са третирани от водата . Има определени действия, които се коренят в практиката на спортните рибари и че е важно обаче те да бъдат модифицирани, за да се избегнат ненужни щети на улова, който ще се върне във водата.

Представяме поредица съвети за правилно боравене със събраното парче.

1. – В Catch & Release … Времето е злато!

Всички риби, морски или сладки, имат сложна дихателна система, която им позволява да получат необходимия кислород, за да живеят директно от водата. Извън водата те не могат да получат кислород, затова се давят. Въпреки че има видове, които са по-устойчиви от водата, всички те трябва скоро да се върнат във водата . За някои видове липсата на вода за 1 минута е смъртоносно. Ето защо е от съществено значение да сме бързи: откачете се, направете снимка и се върнете към водата!

Уловете и пуснете в WeFish. Как да не нараниш риба.
Правилен захват, хоризонтално, без притискане на коремната кухина и с пръсти между гръдните перки, за да се предотврати подхлъзване.

2.- Не докосвайте хрилете

От двете страни на главата на риба можем да открием пукнатини, където са разположени хрилете, защитени от един вид покривка, която действа като клапан и се нарича оперкулум. За да дишат, рибите поемат вода през устата си. Тази вода преминава през хрилете – където рибата получава кислород – и накрая се връща навън през оперкулума. Хрилете са мека, силно капилярна, ламеларна или нишковидна тъкан, която е способна да улавя кислорода, разтворен във водата. Те са изключително чувствителни и крехки, така че никога не трябва да бъдат докосвани, камо ли да прокарват пръстите си през процепа зад оперкулума като хват, за да не изпуснем улов. В тези случаи смъртността нараства. Може да изглежда, че уловът ни избягва, когато бъде освободен, но след няколко часа висок процент ще умре.

3.- Тихо ме убиваш …

Почти всички органи на риба, като червата, бъбреците, сърцето, черния дроб, пикочния мехур, … се намират в коремната кухина . Коремната кухина се намира в вентралната област непосредствено след главата, в областта на гръдните перки. Тази зона е най-често срещаното място, където държим риба, докато я откачаме. Ако упражняваме прекомерен натиск, ще нанесем вътрешни увреждания на органите на животното, което по-късно ще му коства живота . Следователно, дори ако куката се съпротивлява, ние сме нервни или искаме да освободим улова си от куката, трябва да бъдем много внимателни и да не прекаляваме. В противен случай ще правим grip and kill, от англичаните, стискаме и убиваме.

Съвети за риболов без смърт в WeFish Catch и пускане
Grip & Kill. Прекомерният натиск ще причини увреждане на вътрешните органи на животното.

4. – Хванете и освободете, по-добре без рани

Всеки рибар знае, че повърхността на рибата е много гладка, защото е покрита с хлъзгаво вещество, което понякога затруднява предотвратяването на изплъзване на улова. Това слузно вещество, което покрива рибата, я предпазва от инфекции и увеличава нейната хидродинамика , намалявайки устойчивостта и триенето при плуване. Повърхността на рибата е много чувствителна и всеки контакт с материали като сух плат (парцал, който всички носим, за да се почистим) или триене в пода, пясък или камъни води до загуба на това хлъзгаво вещество, а също и малки рани, които по-късно често причиняват на рибите различни инфекции. Важно е да се справяме с улова си с мокри ръце или с мокри пластмасови ръкавици и да избягваме удари и триене, доколкото е възможно.

5.- Възрастта на стреса

Само в случай, че сме си помислили, че стресът е изключително човешко наследство и че всички се борим с него, риболов … грешим … Всички животни страдат от различни видове стрес. Когато успеем да накараме риба да ни вземе стръвта, започва борба, която в повечето случаи се печели от рибаря. Понякога борбата е дълготрайна и дори травмираща. Това има два ефекта върху нашия улов: изтощение поради високите енергийни разходи на битката и физиологичен стрес. И двете неща могат да накарат имунната система на нашия рибар да намалее много и шансовете му за оцеляване да намалят. Как можем да избегнем това? Например, като използвате чувал, боравите с него внимателно и правилно, като избягвате да отваряте устата си твърде много, да докосвате очите му …

Съвети за Catch and Release
Използването на мрежа намалява стреса и изтощаването на улова.

В заключение, всичко по-горе може да се обобщи, че когато боравим с риба, която искаме да върнем във водата, така че тя да продължи да расте, трябва да сме наясно, че имаме в ръцете си необикновен и много крехък организъм , към който трябва да се отнасяме с голямо внимание и деликатес и да го върнем в околната среда възможно най-скоро.

Статия от Хорхе де лос Буейс.

Статията е публикувана за първи път на български от ribari.eu

Гмурни се

Присъедини се към българските рибари и започни своето риболовно пътуване днес.

Обещаваме, че никога няма да изпращаме спам!

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *