Шаранджийски риболов – 10 добри съвета

Автор: | Публикувано в Сладководен риболов No comments

Ще ви запознаем с някои най-добри съвети и трикове за риболов на шаран, за да подобрите резултатите си при модерния шаранджийски риболов.

Съветите за риболов често влизат в едното ухо и излизат от другото, но това, което споделяме тук, наистина си струва да се прочете и следва …

Съвет 1: Дължина на повода

Дължината на повода ви е много по-важна от това да промените монтажа си с нов, фантастичен, специален, анти-откачащ и тн. Късият повод спомага за по-доброто самозасичане на шарана.

7-сантиметровият повод може да бъде достатъчен, за да излъже дори и най-предпазливия шаран, където всички останали използват 20см+ поводи.

И обратното – с повод от 30 до 50 см при шаранджийски риболов сте обречени на неуспех.

След като откриете работещата дължина на повода, уверете се, че когато се наложи сменя, новият повод ще е със същата дължина като тази, на която имате най-много риби.

Не случайно водещите брандове в шаранския риболов като Fox, Korum, Faith и много други имат гравирани линии на кутиите за съхранение на принадлежности и поводи. Измерете или мислено отбележете дължините, които използвате. Открийте с времето оптималната дължина на повода за вашата презентация на стръвта.

Съвет 2: Избор на стръв

Ако при риболов на шаран нямате пипане в продължение на часове, проверете стръвта на куката.

Шараните са изключително непостоянни относно това какво ще ядат с ентусиазъм и какво няма да пипнат.

Експериментирайте върху различни пръчки с различни вкусове, аромати, цветове, форми и видове стръв. Шаранът е изключително любопитна риба и винаги ще пробва нещо ново попаднало на дъното. Опитвайте всичко около водоема, което може да послужи за стръв. Пробвайте стириопорени и пластмасови топчета, тигрови фъстъци, личинки, пелети, бонджуци пуканки и друго каквото се сетите.

Ще откриете, че шаранът бързо се хваща за такъв, когато откриете правилната стръв.

Съвет 3: Свободно движение


Свободното и естествено движение на стръвта е ключов елемент към успеха при риболов на карпове. Използвайте монтаж на косъм, който има елемент на свободно движение. Той е безценен при риболов на шарани, поради спецификата и начина на хранене на този вид риба.

На едно обикновено поклащане на стръвта е трудно да устои и най-капризния шаран.

Съвет 4: Точност

Точноста при разпъване или замятане е от изключителна важност при риболов на шарани. Разликата между постоянно ловящите и тези, които фащат само от време на време шарани, е в умениета да презентира монтажа обратно на продуктивни места и над захраненото петно. Това е важно, независимо дали е през деня или през нощта, духа или вали дъжд.

След като откриете дащните петна, трябва да ги маркирате, може да използвате и маркер за основната си линия, така че отново и отново да замятате на същите места. Изключително полезни в случая е лодка за захранка със вграден GPS и възможност за запаметяване точките на захранване.

Съвет 5: Време

Бъдете часовник – да, това е един от пренебрегваните съвети за риболов на шаран.

Следете и записвайте кога ударите са най-много. Дори ако те са на други риболовци, а не за вашите собствени въдици. Шаранът в различните водоеми и сезони се храни по различно време – сутрин, следобед, вечер или след мрак? Презаредете въдиците 30 минути преди очакваната активност на рибите.

Ако нямате удари, опитайте да ловите по различно време. Останете няколко часа след като се стъмни, за да видите дали ще има включвания от мустакати лакомници. Или опитайте нощувка, ако дните не са успешни. В много големи язовири като яз. Ивайловград шараните са много по-активни през ноща.

И ако ловите нощно време, винаги намаляйте звука на сигнализаторите, за да не спрете активността на шарана, докато светлината се вдигне

Съвет 6: Прикриване

Шараните у нас са невероятно наясно с крайните решения и тактики, които използваме за да ги уловим. Трябва ги направим по-малко подозрителни и да увеличим вероятността шараните да се хранят уверено и безгрижно.

Оловото и изпънатото влакното около стръвта, в което понякога дори се блъскат обикалящите рибите, са стандартен проблем. За целта използвайте лийдкор с оловна сърцевина, с който да свалите последния метър от линията плътно по дъното. Това ще помогне да се прикрие линията, дори когато тя преминава през големи камъни, водорасли и потънали клонки близо до куката и стръвта.

Съвет 7: Наблюдавайте

Вашата система за индикация на кълване чрез сигнализатори и хенгери има общо с наблюдаването на плувката. Трябва да се научите да тълкувате това, което ви показват.

Най-добрият вариант за захващане на линията към обтегача си остава клипса, който захваща линията, вместо да позволява изтеглянето на линия през нея.

Не подминавайте странните необясними индикации като побутване на линии и кратките звукови сигнали на алармите. Ако обтегача се разклаща и сигнализатора издава еднократни индикации, най-вероятно това е шаран и пропуснат шанс. Провере си монтажа за евентуални грешки и пропуски.

Съвет 8: Мащабирайте

Вашите приспособления ненужно ли са груби? Дори и за най-големите шарани влакно 0,35мм в повечето случай е предостатъчно.

За по-голямата част от шаранджиите, които се опитват да хванат 20кг+ предпочитат дебелина на основното влакно 0,32мм-0,34мм и здрави куки, които предлагат подобрена презентация и повече удари.

В днешно време има много възможности за избор, а минаването от размер 6 на размер 10 може да даде значително повишаване на вашите резултати в повечето случаи.

Съвет 9: Ароматизирайте

Независимо от времето на годината, повечето примамки могат да бъдат подобрени с дип или ароматизатор. Накиснете или напръскайте стръвта с печелившия аромат. През по-топлите и месеци използвайте сладки аромати, а през по-студените заложете на аромат за протеинови топчета с животиснки протеини – риба, халибут, рак, мида и др. Но не забравяйте, че винаги има изключения и експериментирайте!

Съвет 10: Наточете куките

Най-добрият от всички съвети за риболов на шаран, оставих за последно? Може би! Шаранът, който взема куката в уста, не е гаранция, че ще се закачи.

Винаги използвайте най-острите куки и с подходяща за монтажа форма. Проверявайте дали не са се изтъпили или повредили куките след всяка риба или закачка. И ги сменяйте редовно, не ги точете или острете.

Цената на куката обикновено е по-малко е левче. На фона на другите раходи за бензин, билети, стръв и храна няма да я усетите. Няма смисъл да спестявате 50ст, ако това означава, че останалите 100лв, които сте похарчили, са пропилени.

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.