Риболов на Гар: Всичко, което трябва да знаете

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

На първо място трябва да кажем, че в този пост говорим за риба гар, северноамериканската сладководна риба от семейство Lepisosteidae, не я бъркайте с гарфи или игла (Belone Belone). Също така, гарите понякога се наричат „гарпике“, но не са тясно свързани с щуките, които са от семейство риби Esocidae.


Характеристики на Гар

Гарсите са големи риби с удължени тела, а също и удължени челюсти, изпълнени с дълги, остри зъби. Ако говорим за алигатор gar (Atractosteus spatula) е най-големият, той може да бъде с дължина повече от 2 м (6,5 фута) и тегло над 45 кг (100 фунта). Едно от любопитствата на този вид е, че те имат съдови мехури за плуване, които могат да функционират като бели дробове, така че понякога гарите периодично се изкачват на повърхността, за да погълнат въздух .

Къде да го намерите

Семейството Lepisosteidae включва седем живи вида, съществуващи по целия свят, срещащи се в Северна Америка, Централна Америка и дори Карибските острови . Пет от тях са във водите на САЩ. Разпространението на тази риба в Северна Америка е главно в плитките, солени води край Тексас, Луизиана и източния бряг на Мексико, както и в някои от реките, водоемите и езерата, които поток към тях. Можем да намерим и някои Гар в района на Големите езера в САЩ, живеещи в подобни плитки води.

Те предпочитат плитките и буренясали райони на реки, езера и блата, често се събират на малки групи. На езерата рибата в плитки води достига до краищата на дървесна и плевелна покривка. Добри места са плитчините по ръба на реката и плитките апартаменти, които падат в по-дълбока вода. Важно е да се каже, че те често остават в една и съща обща зона в продължение на дни, седмици или дори месеци и са склонни да използват едни и същи зони година след година.

Видове Gar:

Както вече коментирахме, има 7 живи вида Gar, останалите са запазени. Те са:

  • Алигатор Гар (Atractosteus spatula): Най-големият член на семейство Гар, нарича се така, защото местните жители често го приемат за алигатор.
  • Пътен гар (Lepisosteus oculatus): Това е по-малък вид гар и има тъмни петна, покриващи главата, тялото и перките.
  • Longnose Gar (Lepisosteus osseus): Втори по размер на алигатор gar. Може да се различава от другите видове гар по муцуната, която е повече от два пъти по-голяма от дължината на останалата част от главата му.
  • Късоноса гар (Lepisosteus platostomus): Името му идва от муцуната, която е по-къса и по-широка от тази на други видове гар.
  • Флорида Гар (Lepisosteus platyrhincus): може да се намери в река Оклокони, Флорида и Джорджия и често се бърка с петнистата гар.
  • Кубински гар (Atractosteus tristoechus)
  • Тропически Гар (Atractosteus tropicus)
риболов на gar wefish

Риболов на Гар: Как да го хвана?

Агресивни ухапвания, твърди бързи бягания, мощни скокове или дори все още реакции … Изглежда, че риболовът на гар е толкова голям борец за риболовците .

Тези риби са склонни да се движат бавно, освен когато отиват за своята плячка, защото са ненаситни хищници. Храни се с малки млади риби и безгръбначни като раци. Освен това те имат интензивно хранене или периоди на активност, когато ще можете да ги хванете по-добре.

Гар са известни риби, тъй като е трудно да се закачат по конвенционален начин, тъй като както казахме рано, челюстта и устата им са твърди кости и зъби, така че за разлика от повечето риби е много устойчива на проникване от рибни куки. Поради тази причина много риболовци на пръти и макари всъщност позволяват на рибите достатъчно време да погълнат стръвта и куката, преди да се опитат да поставят куката или макарата в рибата. Освен това тази риба обикновено няма добро зрение, затова се препоръчва да хвърли примамка пред тях, толкова близо до главите им. Когато gar ухапе, трябва да изчакате няколко секунди и след това просто да повдигнете върха на пръчката, за да го хванете.

Кога да го хвана?

Активността на този вид обикновено започва в края на май, достига своя връх през лятото и обикновено продължава през септември, октомври и дори началото на ноември. Когато температурите на водата се повишат (от 70 ° F до 90 ° F) gar се хранят по-активно и има много повърхностна активност, така че горещите летни месеци като юли и август са най-подходящи за улов на gar . Най-добрите дни са горещи, ясни и слънчеви, защото те могат да видят примамките, а вие можете да видите рибите близо до повърхността.

Условия или техники за риболов

Мухоловката с въжени примамки е изключително ефективна. Тези примамки се хвърлят близо до повърхности, които изглеждат неустоими. Когато някой удари, найлоновите конци се заплитат в зъбите му, придържайки го здраво и не са необходими куки.

Тролирането от лодка също е добър начин при риболов на гар. Можете да смесите и двата начина, като съберете примамки за тролинг на въдици за муха. Върхът е да се движите бавно, движи се по водата и също така да използвате поплавък нагоре по линията от примамката, за да я държите на дъното.

Риболовните тапи също са толкова често срещани, но ще трябва да проявите търпение. Когато забележите гар на повърхността, хвърлете имитация на имитация на примамка пред рибата. След това рибата скоро ще се насочи към стръвта с негласно движение на перките, но се движи много бавно, така че все още не придвижвайте примамката. Веднага щом преместите примамката … изненада! Гарът веднага ще отиде за плячката си.

Друг вариант е да използвате жива стръв, за да хванете Гар , например живи шини или да отрежете обикновен шаран, поставен на куката, заедно с бобър. Куката често се закрепва със силна плетена линия към стоманен водач, със или без тежест, и се лови окачена или на дъното на река или езеро. Всеки път, когато изхвърлите стръв, това е все едно да хвърлите в ров на замъка, пълен с алигатори, няма да е безопасно и предвидимо, но изобщо е смешно и рисковано!

Риболовно оборудване при улов на Гар:

За обикновените гарсове е необходим издръжлив прът и макара с линия от 15 до 25 паунда. Ако това е голямо оръжие, от съществено значение е да се използват тежки приспособления: съпротивителна пръчка и макара и линия от 30 до 80 паунда. И в двата случая се препоръчва да се използват няколко фута стоманен водач като застраховка срещу острите зъби на гар и насилствено трошене. Когато gar са бавни или на дъното, можете да използвате претеглена примамка, като добавите грудка от 1/4 до 1/2 унция, в зависимост от това колко дълбоко ловите.

Тъй като е трудно да се закачи риба , препоръчва се голяма кука 9/0 или 10/0 J или силна кука и мощен комплект куки, за да проникне в устата веднага след като рибата поеме стръвта.

Често използването на голям плъзгач на въдицата може да помогне на риболовеца да определи посоката, в която е ориентирана рибата, преди да постави кука. Вероятно бихте могли да хванете такъв на по-малка въртяща се въртяща се или примамка или на жива минна, представена под плувка.

Съвет: Носенето на ръкавица за манипулиране с риба е добра идея, когато хващате гар за муцуната.

Разбира се, необходимите приспособления при риболов на gar също ще зависят от начина, по който се използва за улов. Например, ако говорим за риболов с муха , се препоръчва въдица от 9 до 10 тежести, съчетана с плаваща линия с тегло напред, вързана на 20-килограмов монолидер с дължина около 4 до 5 фута. Повечето въдичари използват специализирани примамки, примамки без кука, предназначени да се заплитат в зъбите на гар, наричани преди това въжени примамки.

Това е всичко, което трябва да знаете, за да ловите gar , звезден вид за американските сладководни рибари. Ако имате някакви въпроси или приноси, не се колебайте да ни оставите коментар!

Статията е публикувана за първи път на български от ribari.eu

Гмурни се

Присъедини се към българските рибари и започни своето риболовно пътуване днес.

Обещаваме, че никога няма да изпращаме спам!

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *