Как да хванем михалца (налим)?

Автор: | Публикувано в Сладководен риболов No comments

Научно название – Lota lota
Местно название – Михалца, налим

Описание и особености

михалца, налим

 Михалцата, позната още като налим, е една от редките обитателки на Дунав и долните течения на вливащите се в него реки – Огоста, Вит, Искър, Янтра, Осъм. Рибата прилича на сом, но принадлежи към семейство трескови и е известна повече с руското си название налим. Тялото є е с удължена форма, странично сплескано в опашната част. Главата е сплескана от горе на долу, зъбите са ситни и гъсти. Люспите са скрити в кожата под гъст слой слуз. Има две къси мустачета до ноздрите и един характерен за семейство трескови дълъг мустак под долната челюст. На дължина михалцата достига до 50–80 см, а на тегло до 15 кг. Храни се с животинска храна, а големите са типични хищници. Студенолюбива риба, която може да бъде хваната само през студени зимни и пролетни дни. Лови се найчесто при подледен риболов или на дъно. Обикновено нагълтва дълбоко рибката за стръв и се самозасича. В днешно време инцидентно се хваща в Дунав, поради изключителната си рядкост е вписана в Червената книга на България.


Как да хванем михалца (налим)?

Единственият проблем с налима е да го накарате да кълве, колкото и странно да звучи. Той е хищник, но не е толкова просто. Лови се най-добре от брега, но трябва да се избират внимателно местата за риболов. Където има ръб, близо до бреговете на реката, си струва да хвърлите въдицата си точно на границата на ръба и течението. В този случай за стръв се използват червеи или жива рибка. Михалцата не е придирчива към храната, когато ловува през студените нощи. Още по-добре – ако вали. Именно тогава тази риба пирува и ловува свирепо. Тогава яде всичко. Така че, ако искате да хванете тази рядка слука, бъдете готови да свикнете с неблагоприятните метеорологични условия! Ако не искате да ви мокри есенният дъжд, тогава най-добрият съвет е да изчакате зимата и студеното време. Когато ловите през зимата, изберете достатъчно дълбоко място.

Тази огромна михалца е уловена в Канада, от водите на езерото Diefenbaker. Тежи 25,2-килограма.

Заключение

Както вече сте разбрали, уловът на михалца не винаги е лесна задача и изисква от вас издръжливост и постоянство. Като запален рибар трябва да отидете да хванете налим поне веднъж през живота си. 

Споделете вашето мнение и слука в коментарите долу.

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.