Определиха новите правила на яз. Копринка, за които местното ЦРОО ще следи

Автор: | Публикувано в Без карегория 2 Comments

Среща между Централна рибно-опазваща организация и рибари се състоя край водите на язовир Копринка. На нея бяха обсъдени и гласувани правилата за риболов, които влизат в сила още от момента на обсъждането, съобщиха от kazanlak.com.

Членска карта

Чрез гласуване от страна на присъстващи бе решено членската карта да бъде на стойност 25 лева, за пенсионери, инвалиди и деца от 14 до 18 год. – 15 лв, за деца под 14 год. – безплатно. Картите ще започнат да бъдат издавани от следващата година. Сом над 20 кг ще бъде връщан във водата. Шаран, бял амур, толстолоб и бяла риба ще се връщат над 6 кг.

Издаването на членските карти ще се осъществява на място, като част от задълженията на охраната. От ЦРОО уточниха, че който не желае да става техен член, ще му бъде предложена опцията за заплащане на дневна такса. При всяко издаване на членска карта или плащане на еднодневна такса, на рибаря ще му бъде предоставяна и касова бележка. „Така, няма как да има прикриване на приходи“, коментират от сдружението.

Забранени зони за риболов?

ЦРОО няма право да забранява зони за риболов. Сдружението ще направи предложение до Министерството на земеделието по време на забраната за риболов да има разрешена зона. За джетовете ще бъдат осигурени коридори, при не спазване на ограниченията обаче водните атракции може да бъдат забранени.

1 година без риболов ако не почистиш след себе си на риболовен излет

Горещ въпрос, вълнуващ не само рибарите, но и всички решили да прекарат свободното си време на излет на язовира са боклуците. На срещата, рибарите гласуваха 1 година наказание чрез отнемане на правото на риболов на Копринка, за всеки, които не почисти след своя излет. Ще бъде проведен разговор с общината, за поставяне на контейнери на основните пътища.

Проверки на язовира

Местно сдружение ще се включи в охраната на язовира. Ще се извършват 3 нощни проверки на седмица с лодка и трал. Всеки един член има право да прави проверки, документ е членската карта. „Съветвам ви, да се обадите на охраната и да му бъде взета картата на нарушителя“, коментират от ЦРОО.

На всеки 1 юни ще се организира състезание по риболов за деца

Нощният риболов ще бъде разрешен от брега. „Нощният риболов ЦРОО го предложи за този язовир. Идеята на държавата е по един в област.  За област Стара Загора язовирът беше Жребчево, нормално, той е най-големият язовир. Ние изпратихме писмо, за да бъде разрешен язовир Копринка. Сега нощният риболов ще бъде разрешен. Идеята е все по малко шансове да оставим на бракониерите, когато има нощен риболов. Не можем да го разрешим годишно, но от 1 април до 1 ноември.“, коментират от сдружението.

Зарибяване на язовира

Задължително зарибяване на язовира трябва да се извършва от ЦРОО, според заповедта на министъра. „Трябва да пускаме около 4 тона зарибител. Ако трябва да платим тези тонове от членски карти, цената ще бъде около 16 хил.лв., а това са много пари. На Сопот купуваме личинки за около  1 000 лв., сами си изглеждаме рибата и пускаме по 15 тона риба на година. След като излезе заповедта, проведох разговор с управител на рибарници. Имаме възможност, да вземем рибарниците, да пуснем капсули и за 2-3 хил. лв. да пуснем риба за 50 хил. лв. За няколко поредни години, ще възродим язовира. Ще се зарибява с амур, бял амур, толстолоп, есетра и бяла риба“, коментира представител на местноно ЦРОО.

Радари ще следят за бракониери

Радар ще лови бракониерите, влезли с лодки. След неговото закупуване, денонощно ще бъде наблюдавана по-голямата част от яз.Копринка. Всеки ще има достъп и при съмнение ще може да следи, дали някои влиза във водите на язовира през нощно време.

„Мрежарите да знаят, че хванем ли някой, а ще се стремим да ги хващаме, не да вадим мрежи, освен че ще им бъдат съставени актове от ИАРА и всичко ще бъде конфискувано, сдружението ще завежда дело срещу него“, уточниха ЦРОО.

Рибари искат среща с директора на ИАРА

Рибари остават с решението си да проведат среща с директорът на ИАРА и да обжалват заповедта на министъра. „Ние не искаме никакъв конфликт. Искаме да говорим със законен представител на сдружението. Искаме да знаем правилата и кой стои зад това дружество, за да се доверим и да платим членски внос. Искаме, понеже нямаме наш член, да участваме в контрола по зарибяването“, допълниха още те.

Одобрявате ли отдаването на големи язовири под аренда?
893 гласове · 893 отговори
ГЛАСУВАЙРЕЗУЛТАТИ
×

Източник agrozona.bg.

Comments
  1. Posted by Валентин Жоров
  2. Posted by Емил

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.