Как да намалим употребата на пластмаса: 10 стъпки за защита на нашата околна среда

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

За да спасим водните си пътища и да намалим замърсяването с пластмаса, е време да научим как да намалим използването на пластмаса. В действителност, при сегашните нива на използване и обезвреждане, се очаква пластмасата да надвишава всички риби в морето до 2050 г. Само тази статистика би трябвало да бъде огромно събуждане. Трябва да предприемем действия сега, за да запазим водните си пътища и рибните видове.

Как пластмасата вреди на рибите? Като начало, погълнатите микропластични частици могат физически да увредят рибните органи и да извлекат химикали. Освен това, когато микропластмасите се окажат във нашите води, както и във въздуха, който дишаме, те могат пряко да повлияят на човешкото здраве.

Ето десет конкретни начина за намаляване на използването на пластмаси и помощ за опазването на природните ресурси днес:

  1. Носете в магазина собствените си торбички за многократна употреба за покупките си. Уведомете касиера, че не се нуждаете от найлонова торбичка. Един от най-добрите начини за намаляване на използването на пластмаса е да държите торбичките за многократна употреба в колата си, така че да са ви подръка и да не забравяте да ги носите в магазина със себе си.
  2. Откажете се от вода, която е бутилирана в пластмаса. Вместо това носете контейнер за напитки от неръждаема стомана за многократна употреба.
  3. Използвайте сода за хляб и оцет за почистване, когато е възможно, вместо домакински почистващи препарати, опаковани в пластмаса. Когато използвате сода за хляб и оцет, вие също така намалявате шансовете токсичните химикали да се изхвърлят в канализацията или да попаднат в нашите екосистеми (което може да доведе до замърсени риби и водосбори).
  4. Компостирайте изрезки от трева , листа от дървета, зеленчуци и остатъци от храна, за да намалите използването на пластмасови торбички за боклук.
  5. Когато поръчвате храна за доставка или доставка, уведомете ресторанта, че не се нуждаете от пластмасови прибори. Използвайте истински сребърни прибори или купете комплект бамбукови вилици и ножове за многократна употреба, които можете да носите със себе си, вместо пластмасови прибори.
  6. Пропуснете пластмасовите сламки с напитките си, използвайте хартия или сламки за многократна употреба от неръждаема стомана.
  7. Използвайте акумулаторни батерии, вместо да купувате батерии, опаковани в пластмаса.
  8. Донесете своя собствена керамична халба или барабан от неръждаема стомана, когато поръчвате кафе от местното кафене. Намалете количеството пластмасови капаци за кафе, които попадат в нашите водни пътища и сметища.
  9. Купете прясно изпечен хляб. Купете пресен хляб, който се предлага в хартиени торбички или без торби. На фермерските пазари или в магазините за естествени храни можете да си купите хляб, който се увива в хартия срещу пластмаса.
  10. Избягвайте да купувате продукти за лична хигиена с полиетилен, посочен като съставка. Може да не го знаете, но някои скрабове за лице и други продукти за лична хигиена съдържат миниатюрни пластмасови полиетиленови гранули. Тези пластмасови мъниста (често наричани „микрозърна“ на етикетите на продуктите) могат да попаднат в нашите водни пътища. След това тази пластмаса се изплаква в канализацията, където навлиза във водната ни среда.

В допълнение към предприемането на тези специфични стъпки, уведомете приятелите и семейството си как да намалят използването на пластмаса. Риболовът и опазването вървят ръка за ръка, така че вземете активна роля в подкрепа и защита на нашите водни природни ресурси.

Статията е публикувана на българси първо на сайта ribari.eu

Гмурни се

Присъедини се към българските рибари и започни своето риболовно пътуване днес.

Обещаваме, че никога няма да изпращаме спам!

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *