Какво да гледате при купуване на използвана лодка

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments
Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Сега, когато времето се застудява, много колеги решават, че е време за нова лодка. Но в България, когато си купиш нова лодка, в повечето случаи те питат на колко мото часа е или на колко години.  За жалост в повечето случаи на този въпрос е трудно да се отговори.

Купуването на лодка втора ръка може да бъде фантастичен начин да спестите пари, но може да се окаже и колосална измама. Има няколко неща, за които трябва да внимавате.

Часове на двигателя

ИЗвън бордов двигател

Както търсите употребявана кола, едно от първите неща, които трябва да проверите, е пробегът. Това не е опция за лодки, но това, което можете да разгледате, е часовете на двигателя. Колкото по-малко са часовете на работа на двигателя, толкова по-малко е използвана лодката. 

При повечето карбураторни мотори проверката на работните часове е невъзможно, защото за целта се изисква допълнително монтаж на уред за измерване на часове. 

При възможност проверете работните часове на двигателя и ги сравнете с отчетената възраст на лодката. Използваната лодка с много часове на работа на двигателя не е непременно боклук, стига предишният собственик да има подробни дневници за поддръжка. При липса на технически дневници, може часовете да са манипулирани и нереални. 

Размер

Ако сте запален лодкар, може би вече имате колесар и други уреди, от които се нуждаете, за да сте в безопасност във водата. Може би търсите употребявана риболовна лодка, защото искате нещо малко по-голямо или по-удобно от плавателния съд, който управлявате в момента. Преди да подпишете пунктираната линия, уверете се, че проверявате двойно размера на новия си кораб, за да сте сигурни, че той ще се побере на колесара, който вече имате. Също проверете размера на лодка и мощността на двидателя да не изсискват допълнителни разрешителни или капитанско право, което вие не притежавате.  Тогава не забравяйте да осигурите на ремаркето си превантивна поддръжка, за да работи безпроблемно . Пазете мръсотията  и солта от него, за да предотвратите корозия. Последното нещо, което искате, е лодката ви да не може да стигне до водата, защото сте забравили да поддържате ремаркето си в добро състояние.

Разбира се, ако ъпгрейдвате до по-голяма лодка, имайте предвид, че може да си купите лодката заедно с колесар. Не забравяйте да изчислите това във вашите разходи.

Износване

Не вземайте новата си лодка само по номинал. Не забравяйте да извадите коритото от водата и да се погледнете под него, за да проверите корпуса за повреди извън стандартното износване. Нормално корпусът на използвана лодка няма да бъде девствен и вероятно ще има индикатори за употреба, но трябва да търсите пукнатини и улеи, които показват, че е лошо подържана лодката. Те могат да са причина корпуса да е необратимо напит и изгнил от постоянната влага. В такъв случай е въпрос на време да ви спасяват по спешност, когато сте твърде далеч от брега.

Корпусите от фибростъкло, които не са добре обгрижвани, могат дори да се разслояват при високи скорости. Последното нещо, което искате, е новата ви лодка да се разпадне, когато отворите газта за първи път. Фибростъклото може да бъде ремонтирано , дори като проект за „направи си сам“, но това е нещо, за което трябва да сте наясно, преди да направите покупката си.

Дневници за поддръжка

Не купувайте употребявана риболовна лодка, освен ако не сте сигурни, че тя е била добре обгрижвана през целия си живот. За тази цел се уверете, че предишният собственик е поддържал подробни дневници за поддръжка, които можете да проверите.

Работните часове на двигателя са само една част от уравнението тук. Трябва да сте сигурни, че маслото, свещите и други сменяеми части са били сменени по график, за да се гарантира, че няма излишно износване на вътрешните компоненти на двигателя.

Насладете се на новата си лодка

След като сте направили проучването си и сте проверили потенциалната си покупка, остава само да се подпишете пред нотариус и да се насладите на новата си лодка. Времето когато се затопля е идеалното време да излезете и да се насладите малко на водата.

Ако търсите употребявана риболовна лодка, не позволявайте на тези потенциални проблеми да ви изплашат. На пазара има много фантастични използвани опции – просто трябва да се уверите, че получавате една от добрите, вместо нещо, което в дългосрочен план ще ви струва повече пари. Ако си научите домашното, ще се окажете с лодка, която ще ви служи добре години напред.

Статията е публикувана за първи път на български от ribari.eu

Гмурни се

Присъедини се към българските рибари и започни своето риболовно пътуване днес.

Обещаваме, че никога няма да изпращаме спам!

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *