Някои факти за хайвера от сьомга, сезон

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments

Сьомгата е изключително популярна търговска и спортна риба. Те са силни бойци; някои видове могат да растат до 50 паунда или повече. И мечките не са единствените същества, които се радват на филета от сьомга. За да увеличим шансовете да ги хванем, трябва да отговорим на въпроса кога се появява сьомгата? Сезонът за размножаване на сьомга варира в зависимост от региона и вида на сьомгата.

Например времето на хвърляне на хайвера на сьомга Чинук и хвърляне на хайвера на кралска сьомга е едно и също, защото тези две имена се случват за една и съща риба, вид Oncorhynchus tshawytscha. Поведението на хайвера от сьомга за тази риба, която е родом от тихоокеанското крайбрежие, но е внесена другаде, се среща главно през пролетта и есента.

Друг роден на тихоокеанското крайбрежие, сьомгата Кохо (Oncorhynchus kisutch) също е въведена във Великите езера. Според Мичиганския DNR , Coho, който е средно около 5 килограма, може да бъде уловен в езерото Мичиган „по всяко време“, но размножаването на сьомгата Coho се случва от септември до ноември.

Кога се появява друга сьомга? Сьомгата на хайвера се хвърля през юни и юли в Аляска, докато кокани, версията на сокай, без излаз на море, се хвърля през есента. Сьомгата може да хвърля хайвера си още през март или „края на лятото“, но при високи водни потоци най-големите концентрации обикновено са в началото на зимата. Розовата сьомга се хвърля от август до октомври.

С жизнения цикъл на сьомгата тихоокеанските видове сьомга умират след хвърляне на хайвера, докато атлантическата сьомга може да оцелее за друг сезон на хвърляне на хайвера. Малките рибки се излюпват и обикновено остават в реката една година, преди да мигрират към океана или голямо езеро, ако бъдат трансплантирани. Chum и розова сьомга се запържват, оставете сладка вода скоро след излюпването. Повечето сьомги остават в океана или големите езера, докато узреят след около 2 или 3 години. След това техните цветове се променят, докато те си проправят път нагоре по течението, за да хвърлят хайвера си и продължават цикъла.

Всички същества в региона скоро се учат и се възползват от времето на сезона на хвърляне на хайвера в сьомгата в потоците и реките. Странно е, че се съобщава, че сьомгата не яде, след като е влязла в сладководни потоци, за да се хвърли на хайвера си, но поради високата концентрация много сьомга все още удря различни примамки като мухи, спинери, лъжици и тапи, вероятно извън инстинкта.

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.