Как работи сонарът за намиране на риба?

Автор: | Публикувано в Без карегория No comments

Сонарите са специално проектирани да намират риби. Използват един и същ основен принцип – предават звукови импулси, измерват времето, необходимо за връщане на ехото и изчисляват разстоянието до обектите.

Статията е написана с любезното съдействие на риболовен магазин ribata.eu, който предостави най-новите модели сонари на марката Huminbird.

Звукови импулси

Сонарите изпращат във водата звукови вълни или сигнали, които се отразяват, когато достигнат обект. Рибата отразява част от сигнала обратно към лодката, останалата част от сигнала продължава към морското дъно, след което се връща обратно към лодката.

Ехолотите за намиране на риба изпращат и получават сигнали много пъти в секунда. Те концентрират звука в лъч, който се предава от датчик – сонда. Данните се обработват и се визуализират на дисплеи. Дъното се изобразява на дисплея като непрекъсната линия. Показват и всички предмети, които се намират във водата между повърхността и дъното. Новите модели сонари и сонарите от по-висок клас показват детайлна картина и на предметите по дъното.

Откриване на риби

Ехолотите откриват присъствието на риби предимно чрез откриване на въздуха в техните плавателни мехури. Въздухът, запазен в плувния мехур, променя звуковия път и отразява обратно сигнала. Сонарът открива тази отразена енергия и я превръща в символ риба или дъга. Именно по големината и формата на мехура по-опитните рибари диференцират видовете риба.

Честоти на сигнала

Сонарите работят при високи честоти на звука, приблизително 20-200 kHz (20-200 000 цикъла в секунда). Това помага да се дефинират обекти и дори може да покаже две риби като два отделни символа или арки (дъги). Дали да се показват символи на риба или дъги се наглася от настройките на сонара. Символите са за предпочитане при начинаещи рибари и такива, които използват сонар за първи път. Опитните рибари препочитат дъгите, защото дават по-детайлна информация за отразения обект.

По-ниските честоти (т.е. 50 kHz) могат да проникнат в по-дълбоки води, но може да не отразят определени обекти. С ниските честоти се увеличава енергията в импулса, изпратен от сондата и се използва в дълбоки води.

Сигналът се концентрира в лъч

Изображенията се формират на визуалния дисплей като арки поради движението на лодката или рибата. Ако лодката и обектите под лодката са неподвижни, на дисплея ще се визуализират непрекъснати линии. Когато сигналът се предава от сондата, той се концентрира в лъч. Когато сигналът преминава в по-дълбока вода, лъчът се разпространява и покрива по-широка област. Ако предаваният сигнал беше начертан, той би изглеждал като конус със заострен връх и широка основа.

Сигналът, предаван от сондата на лодката, се разпространява в конусовидна форма. На дълбочина под 1м се засичат обекти, които са минали точно под сондата.

Риби на дисплея

Рибите, които плуват в този конус, може да отразяват част от звука обратно към датчика. Отразеният звук или ехото се появява на дисплея на сонарната карта. Ято риби ще се появи с толкова много различни форми или образувания, в зависимост от това колко от рибите са е в конуса на датчика. Отделни риби, особено тези в по-дълбока вода, могат да се появят като арки на дисплея. Следващите илюстрации демонстрират как се образува рибна арка, докато рибата се движи през сонарния лъч.

Пример за това как се образува арка при преминаване на риба през сонарния лъч.

Рибна арка започва да се образува, когато рибата се движи през сонарния лъч. На дисплея на диаграмата (вдясно) се появява цялата дъга, когато рибата излиза от конуса. Когато рибата плува през конуса, разстоянието между сондата и рибата намалява и арката започва да се извива нагоре. Когато дъгата се покаже на половина, рибата е точно под сондата. Дъгата започва да се изравнява, когато рибата достига най-близката точка до сондата. Тъй като рибата продължава да се движи през гредата към противоположния край на конуса, разстоянието се увеличава. Дъгата започва да се извива надолу, кога рибата се отдалечава от сондата. Извитата арка се появява, когато графиката показва тази промяна на състоянието.

Добавете вашия коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.